Vidresif de Porqueres inverteix 2,5 MEUR en un forn per fabricar vidres grans i resistents

Artur Mas destaca que "els únics que poden resoldre l'atur no són els poders públics sinó el teixit empresarial"

Fundada l'any 1994, Vidresif de Porqueres (Pla de l'Estany) s'ha especialitzat a fabricar vidre de grans dimensions. Anualment, de les naus d'aquesta empresa familiar en surten 200.000 metres quadrats de vidre, la gran majoria dels quals es destinen al mercat català i estatal. 

L'empresa, que compta amb una plantilla de 51 treballadors, l'any 2003 va engegar una línia de producció per fabricar doble vidre en peces de fins a 20 metres quadrats i 1.500 quilos de pes. "Arreu de l'estat espanyol, som els únics que ho fem, i a tot Europa hi ha només quinze empreses més", ressalta el seu gerent, Joan Sánchez. I hi afegeix: "Potser per això, els nostres vidres es troben a llocs com el Museu del Prado".

Ara, l'empresa ha decidit fer un pas més. Per això, ha invertit 2,5 MEUR en un nou forn per trempar vidre i fer-lo més resistents als xocs. D'aquesta inversió, 1,5 MEUR provenen d'un crèdit concedit per l'Institut Català de Finances (ICF).

El procés per trempar el vidre consisteix en passar les làmines per l'interior del forn, que les escalfa fins als 700 ºC i després les refreda de sobte. "Això n'incrementa la duresa, i fa que el vidre sigui molt més resistent als canvis de temperatura", especifica Sánchez. 

Contractar quinze persones més

El nou forn per trempar vidre permetrà contractar quinze persones més en el termini d'un any. De moment, l'empresa ja n'ha agafades sis i, en els propers mesos, preveu completar la plantilla amb les nou restants.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha visitat aquesta tarda les naus de Vidresif, situades al polígon industrial de la localitat. Després del recorregut per l'empresa, que ocupa 10.000 metres quadrats, el president ha agraït l'empenta de l'empresa, que ha apostat "per invertir en aquests temps complicats i ha demostrat que es pot tirar endavant".

Artur Mas tampoc ha passat per alt que aquest nou projecte de Vidresif ha permès incrementar la seva plantilla. "No ens enganyem, els únics que poden resoldre l'atur no són els poders públics sinó el teixit empresarial, i sobretot les pimes com aquesta", ha ressaltat el president de la Generalitat durant el seu discurs. 

L'any passat, Vidresif va tancar l'exercici facturant 7 MEUR, i aquest 2011 preveu que aquesta quantitat s'incrementi fins als 10 MEUR. El seu gerent explica que, tot i que el mercat d'obra nova ha caigut en picat, "la rehabilitació i, sobretot, fabricar vidres de grans dimensions" els hi ha permès no perdre quota de mercat.

A més, en paral·lel, l'empresa gironina també ha apostat per incrementar la seva presència a mercats exteriors. Per això, en els darrers anys s'han obert a França, mercat on actualment hi exporten el 13% de la producció. "Les nostres previsions són que, de cara al 2014, aquest percentatge augmenti fins al 35%", ha conclòs el gerent. 

4,5 MEUR per al nou Escorxador Roca

Durant la seva visita al Pla de l'Estany, el president de la Generalitat també ha visitat les noves instal·lacions de l'Escorxador Roca, situades al polígon de Banyoles. La nau ocupa 4.500 metres quadrats i, durant els darrers cinc anys, ha suposat una inversió de 4,5 MEUR.

"Actualment, ens queda encara acabar de completar el 20% de l'ampliació, que correspon a la part de la depuradora, i que farem en els propers anys", ha concretat el seu gerent, Pere Roca. L'escorxador, que compta amb una plantilla de 49 treballadors, processa cada setmana 1.000 xais i 500 vedells. 

Entre les característiques de les noves instal·lacions, hi ha el fet que s'ha construït un escorxador apte per a producte halal, on l'animal es mata cap per avall mirant a la Meca. Pere Roca explica que la carn es ven a Catalunya, a Mallorca, a les illes Canàries i a altres punts de l'estat espanyol. 

Ara, l'escorxador vol obrir-se a altres mercats com Turquia i Suècia, arribant-hi "amb productes específics", ha explicat Pere Roca, sense concretar més enllà. L'any passat, l'Escorxador Roca va tancar l'exercici facturant 23 MEUR i, per a aquest 2011, preveu incrementar aquesta xifra fins arribar als 27 MEUR.