Neix Pirinexus, una anella transfronterera de cicloturisme

L'enllaç de rutes per anar en bicicleta unirà els Pirineus gironins i els de la Catalunya del Nord

Piri de Pirineus i Nexus de nexe d'unió. L'enllaç entre les dues paraules és el que ha creat Pirinexus, el nom que han triat per a la nova anella de cicloturisme de 366 quilòmetres que discorre entre els Pirineus de Girona i els de la Catalunya del Nord. El logotip representa un sender que discorre pel mig d'unes muntanyes i té la forma d'una gota d'aigua. A més, és de color blau i verd que identifiquen la unió de les zones d'interior i de muntanya amb la zona del litoral i la costa mediterrània. De fet, el director de l'empresa de disseny Iglésies Associats, Toni Iglésies, un dels lemes amb els que treballen és 'Enllacem els Pirineus amb el Mediterrani'.

El projecte a la vessant gironina compta amb un pressupost de 947.000 euros, el 65% finançat pel fons Feder i la resta per la Diputació de Girona, consells comarcals, ajuntaments i el mateix Consorci de les Vies Verdes. El president del consorci ha assegurat que el Pirinexus és un projecte estratègic que servirà per promocionar econòmicament i turísticament la demarcació. Tot i això, ha admès que encara que tinguin el traçat definit, hi ha alguns punts foscos durant el recorregut i que hauran de destinar el pressupost a prioritzar els llocs on és més urgent intervenir.

Des de mitjans del 2010 fins ara han definit el traçat al Baix Empordà amb 25 quilòmetres de xarxa ciclable que s'uniran a la via verda de Palamós-Palafrugell. Faltarà, però, acabar de solucionar el camí entre Palamós, Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols. A l'Alt Empordà han definit 72 quilòmetres però hi ha alguns punts per retocar el recorregut entre la Jonquera i els Aiguamolls. Al Ripollès han adequat 35 quilòmetres però falta solucionar el camí a Sant Joan de les Abadesses i també a la Vall de Bianya. També estan estudiant la millor manera de passar el Coll d'Ares que serà, segurament, passar per la carretera.

A partir d'ara, realitzaran el projecte de senyalització que servirà per saber quants senyals cal implantar al territori i com distingir els que ja hi ha perquè els usuaris sàpiguen que estan passant per l'anella cicloturística. El logo també identificarà el material informatiu que editin i el web que es crearà per donar a conèixer la ruta, els serveis i la millor manera de gaudir-la.