Salut respectarà les tancades als CAP si no interfereixen en l'activitat dels ambulatoris

Una atenció domiciliària, set trucades al telèfon d'emergències i tretze visites al PAC de Santa Coloma en la primera nit sense urgències als pobles

Els participants en les tancades iniciades aquesta nit passada als CAP de la Selva interior podran continuar-les sempre i quan respectin la feina dels professionals mèdics, el dret dels pacients a ser atesos, i no malmetin el mobiliari dels ambulatoris. Així ho ha assegurat el delegat del Departament de Salut a la demarcació, que ha reconegut també que els manifestants tenen el seu "dret de fer el que creguin de forma justa". 

D'altra banda, Trias ha fet una valoració "satisfactòria" de la primera nit en què els pobles de la Selva interior s'han quedat sense urgències als CAP, i ha volgut subratllar que aquest model comporta "beneficis", com és potenciar l'atenció domiciliària, segons ha afegit. Ha recordat que hi ha disponibles dos metges i dues infermeres a Santa Coloma de Farners per atendre visites al mateix centre però per desplaçar-se a domicilis també si cal, i un metge i una infermera activables per cobrir la zona d'Arbúcies, Sant Hilari, Breda i Hostalric.

Per això que davant la queixa dels usuaris del CAP de Breda, per exemple, que lamenten que tenen uns 35 minuts en cotxe fins a Santa Coloma, o per respondre també les preocupacions de la gent gran que no pot moure's en cotxe, Trias ha argumentat que se'ls ha apropat el metge localitzable, que "es desplaçarà cap a ells si és necessari". És un sistema "ben calculat" i fet amb criteris de "rigor clínic i de qualitat", ha subratllat el delegat de Salut a les comarques gironines.

Trias també ha volgut insistir que cada cop hi ha "menys sorpreses" i menys visites urgents per l'augment del nombre de controls rutinaris als usuaris. En aquest sentit també s'ha remès al Programa de prevenció i atenció a les malalties cròniques que Salut i Benestar Social posaran en marxa per millorar la qualitat de vida dels malalts crònics, i que es començarà a desplegar a la tardor a les comarques gironines per estendre's després progressivament a la resta del territori. 

Tancades "tranquil·les arreu"

Els participants en les tancades -al voltant d'una desena a cada CAP, i que en alguns casos s'han anat rellevant- han abandonat els ambulatoris abans que comencessin la seva activitat, a les vuit del matí, segons ha informat el moviment Ter-Burgent, un dels impulsors de les ocupacions als CAP, que ha afegit que les protestes han estat "tranquil·les arreu". 

Pel que fa les pròximes nits, Ter-Burgent ha confirmat que es continuaran fent tancades almenys als CAP de Sils, Breda, Arbúcies, Hostalric, Sant Hilari i Anglès de manera indefinida. A més, està previst que les tancades vagin acompanyades de concentracions. També, Ter-Burgent alerta que "en funció de com vagin les coses" es podria fer un nou tall de carreteres, tal com ja es va dur a terme a principis de setembre.

Les protestes iniciades aquesta nit estaven convocades als centres de Breda, Anglès, Sant Hilari, Sils, Vidreres, Hostalric i Arbúcies, per les plataformes de l'assemblea de Breda, Dones de Breda, Sant Hilari Sempre Obert, els Indignats d'Hostalric i pobles veïns, el Moviment Ter-Brugent, el Moviment Silenc i la Plataforma pel manteniment de les urgències al CAP d'Arbúcies. 

En algunes pobles les tancades van anar acompanyades de concentracions amb desenes de persones, com és el cas d'Arbúcies, on es van aplegar unes 200 persones, o Breda, amb un centenar. Així mateix, la majoria de grups municipals -alguns al govern local, com a Arbúcies- van donar suport a les mobilitzacions.

Un sistema estrenat quan encara "no es parlava de criteris econòmics"

D'altra banda, Trias ha recordat que continuaran estenent la reordenació de l'atenció primària a la demarcació, i ha volgut subratllar que Salut es limita a donar continuïtat a un sistema que es va començar a implementar el 2005 a la demarcació, amb un altre govern a la Generalitat i quan encara "no es parlava de criteris econòmics".

Així, tot i que la majoria de canvis en la reordenació de l'atenció continuada es produeixen aquest estiu, a la Regió Sanitària de Girona ja s'havien fet modificacions amb anterioritat, amb la posada en marxa del Punt d'Atenció Continuada (PAC) de Figueres per a les ABS de l'Alt Empordà de Figueres, Vilafant i Peralada; el PAC de Banyoles, i el PAC del Güell, on el 2005 es va iniciar el procés perquè inclogués les urgències nocturnes, del cap de setmana i dels dies festius de les localitats del Gironès de Celrà, Sarrià, Salt i de quatre ABS de Girona que fins aleshores derivaven a l'ambulatori de Santa Clara els serveis d'aquestes franges horàries.

Des de l'agost que ja es van eliminar també les urgències nocturnes a Bàscara (Alt Empordà) i Besalú (Garrotxa), i al setembre ha estat el torn dels CAP del Ripollès i la Selva interior.