Ocupen els CAP de la Selva interior per protestar pel tancament a les nits de les urgències

Concentracions amb desenes de participants han acompanyat les tancades als ambulatoris

  • Els manifestants han pernoctat dins el CAP © ACN
    Els manifestants han pernoctat dins el CAP © ACN
  • Participants en la protesta dins del CAP de Breda © ACN
    Participants en la protesta dins del CAP de Breda © ACN
Després que a principis de mes les entitats contràries al tancament a les nits dels CAP ja fessin sentir la seva veu amb el tall de carreteres, avui ha estat el torn de l'ocupació dels ambulatoris. Així, amb la intenció de mantenir-los oberts i de fer-hi nit, els manifestants han entrat als CAP poc abans de l'hora prevista de tancament pel Departament de Salut, que era les nou del vespre. 

Sota el lema "La sanitat és de tots i per a tots, ocupem el nostre CAP", van convocar la protesta d'avui les plataformes de l'assemblea de Breda, Sant Hilari Sempre Obert, els Indignats d'Hostalric i pobles veïns, el Moviment Ter-Brugent, el Moviment Silenc i la Plataforma pel manteniment de les urgències al CAP d'Arbúcies. Així mateix, els grups municipals han donat suport a aquesta protesta, després d'haver aprovat ja mocions en contra de la reordenació de l'atenció primària impulsada per Salut.

Concentracions i marxes per acompanyar les tancades

Tot i que la consigna és que en cas de desallotjament dels Mossos d'Esquadra es repeteixi la tancada els dies següents, en el cas de Breda, per exemple, encara no està decidit si es mantindrà l'ocupació els pròxims dies. La portaveu de Dones de Breda i de la campanya Defensem la nostra sanitat, Fina Solanes, ha explicat que en cas que els Mossos els desallotgin sortiran "pacíficament", però que continuaran treballant amb les vies obertes, com són una denúncia presentada al Síndic de Greuges, la tramitació d'una proposta al Parlament perquè no es tanquin les urgències nocturnes a Breda, o la iniciativa del "tren de salut" per al 26 de setembre. Així, està previst que veïns contraris als tancaments agafin el tren des de Riells i Viabrea i de les estacions que segueixen fins a Girona, per concentrar-se un cop a la capital gironina a la delegació del Departament de Salut.

Solanes ha lamentat que amb el tancament a la nit del CAP no se'ls "garanteix la seguretat a nivell de salut", ja que són "l'únic poble que no compleix ni una ràtio" -està a uns 35 minuts del Punt d'Atenció Continuada (PAC) de Santa Coloma de Farners, que passa a ser a les nits el seu centre de referència.

Per la seva banda, el regidor de Salut de Breda, Joan Miquel Terrades, ha reconegut que no saben si les ambulàncies o els metges podran arribar a temps en cas d'una urgència. "És la incertesa que provoca no tenir el CAP", ha afegit. Els veïns argumentaven amb un cas recent la necessitat de mantenir a la nit l'ambulatori, ja que un home va patir un infart i va poder ser operat d'urgència gràcies a la intervenció del metge, que va activar l'helicòpter. 

"La filla és viva gràcies a haver-hi el CAP i metges", afegia la veïna de Breda Isabel González, que ha recordat que ja són grans i no sempre es troben en condicions per conduir. També considera que no és senzill explicar amb serenitat per telèfon el que passa a una persona malalta a casa, en cas d'una urgència a la nit. "És indigne el que fan", ha remarcat González.

La tancada al CAP de Breda, en què està previst que participin una quinzena de persones, ha anat acompanyada d'una marxa des de la plaça de la Vila fins a l'ambulatori amb un centenar de participants. També a Sant Hilari una manifestació d'unes 200 persones ha acompanyat la tancada. 

Les instruccions generals per a les tancades demanaven que s'abandonessin els CAP a les vuit del matí i que es deixés tot recollit.

Prop de 60.000 usuaris afectats

Salut implanta la reordenació de l'atenció continuada a la Selva interior a partir d'avui, i suposa que els centres tanquin a les nou del vespre i no tornin a obrir les portes fins a les vuit del matí durant cada dia de l'any, inclosos dissabtes, diumenges i festius. Salut ofereix les alternatives de desplaçar-se al PAC de Santa Coloma de Farners, o bé trucar al telèfon 902 111 444 o al 112 per urgències. Està previst que hi hagi un professional de guàrdia localitzable per atendre les visites domiciliàries a la zona de les Guilleries-Montseny.

Contra la mesura hi ha l'argument principal de les llargues distàncies a la Selva. Les mocions aprovades a la comarca en protesta per la reordenació argumenten que el trajecte que separa molts veïns fins a Santa Coloma de Farners "fa impossible" complir la ràtio de 30 minuts per a l'atenció als usuaris, a part que s'ha de circular per carreteres sinuoses com és la GI-555. També, alerten que aquesta reunificació dels serveis a la Selva interior suposa "un clar perjudici" a un volum de població de més de 59.000 usuaris registrats als CAP afectats.