Bustos alerta: si no es millora ara el finançament local hi haurà retallades per a les famílies

El president de la FCM demana a l'Estat una partida compensatòria pels diners que reclama als consistoris dels exercicis 2008 i 2009

El president de la Federació de Municipis i alcalde de Sabadell, el socialista Manel Bustos, s'ha reunit aquest dilluns amb alcaldes socialistes gironins per exposar el posicionament del la federació enfront la situació que viuen els ajuntaments. Segons Bustos, és "injust" que l'Estat reclami ara uns diners per un "error de càlcul a l'alça" en les transferències de l'estat dels exercicis 2008 i 2009. Segons el president de la FMC ha dit que aquests diners, pels ajuntaments catalans, suposa 784 MEUR, dels quals 156 MEUR s'han de retornar el 2012. "Són diners que els ajuntament ja van invertir i que no tenen", ha manifestat. 

Per això, reclama a l'Estat que creï una partida compensatòria que permeti als ajuntaments compensar els diners que l'any que ve han de retornar a l'Estat que, en el cas de Catalunya, són 156 MEUR. Bustos assegura que, per a l'Estat, aquesta partida suposaria el 0,04% del seu pressupost del 2012 (el 0,2% per compensar els ajuntaments que es troben en aquesta situació a tot l'Estat). El president ha argumentat que aquesta partida és necessària mentre que no es defineixi un "sistema estable de finançament" que no estigui sotmès a aquestes variacions pressupostàries a posteriori. 

A més, acompanyat pel president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha explicat que a aquesta situació s'hi sumen altres problemes econòmics derivats de la gestió del Govern de la Generalitat. Bustos ha dit que el Govern té un "deute reconegut" aquest 2011 de més de 500 MEUR amb ajuntaments catalans. A més, ha lamentat que s'hagin retallat les subvencions per a la creació de places d'escola bressol, per a les escoles d'art i música i per als programes de formació ocupacional. 

Per tot plegat, el president del FMC reclama a les dues administracions que tinguin en compte les reclamacions si no volen que els ajuntaments es col·lapsin. Bustos ha alertat que si no es posa remei "de manera urgent" els alcaldes no tindran altra sortida que aplicar retallades també a les famílies i això desembocarà en un "conflicte"