Mig miler de persones es concentren a Girona per defensar la immersió lingüística

El manifest s'ha llegit a tres veus per part d'un alumne, un representant de les AMPA i un professor

  • Més de mig miler de persones s'han aplegat a la plaça del Vi de Girona © ACN
    Més de mig miler de persones s'han aplegat a la plaça del Vi de Girona © ACN
  • Persones ben diverses han donat suport al català © ACN
    Persones ben diverses han donat suport al català © ACN
  • La plaça del Vi de Girona s'ha omplert a favor de la immersió lingüística a l'escola © ACN
    La plaça del Vi de Girona s'ha omplert a favor de la immersió lingüística a l'escola © ACN
A Girona, la plaça del Vi s'ha quedat petita aquest vespre. Més de 500 persones l'han omplerta en resposta a la crida feta per la plataforma Somescola.cat per rebutjar les sentències del Tribunal Suprem i la interlocutòria del TSJC. Aplegats sota la pancarta 'Per un país de tots, l'escola en català', els concentrats han volgut defensar d'aquesta manera l'actual model d'immersió lingüística i l'ús del català com a llengua vehicular a l'escola. 

A l'acte també hi ha assistit l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, a més dels regidors de CiU, el PSC, ICV i la CUP. De fet, hi era present gairebé tot el plenari, a excepció dels tres regidors del PP. 

Amb la voluntat d'implicar tota la comunitat educativa, un alumne, un representant de les AMPA i un professor han llegit el manifest a tres veus. L'escrit recull que les decisions judicials del Suprem i el TSCJ atempten "clarament contra el model d'escola catalana", que ha funcionat amb èxit durant tres dècades i que ha contribuït "a pal·liar el greu desequilibri que viu el català". 

El manifest defensa la immersió lingüística en català com un dels principals actius "per aconseguir una societat cohesionada, en què no hi hagi separacions ni discriminacions de cap mena" i fa una crida a "lluitar amb tots els mitjans democràtics per no posar en perill" aquests valors. 

La portaveu de Somescola.cat, Dolors Reig, ha volgut agrair també als polítics la implicació que han tingut a l'hora de defensar la immersió lingüística. I és que, com ha assegurat, les diferents mocions que s'estan aprovant als ajuntaments els donen ales a l'hora de continuar fent sentir la seva veu. 

Nosaltres també volem l'escola en català!

Entre els assistents, a primera fila, hi havia un jove del Txad que fa un any va arribar a Girona. Té 31 anys, es diu Rodrigne Valaire i, durant tota la concentració, ha sostingut un cartell on es podia llegir 'Nosaltres també volem l'escola en català!'.

"Estic molt content d'estar aquí", ha assegurat Valaire. I ha afegit: "Veig que el Govern de Catalunya ens té en compte a nosaltres, que volem aprendre català i ser catalans com tots els altres". 

Després de la lectura del manifest, els assistents han cantat a l'uníson el cant d'Els Segadors. L'acte s'ha tancat amb un sonor aplaudiment, acompanyat dels crits 'Independència, independència!'.

Les concentracions convocades per Somescola.cat per defensar el model actual d'immersió lingüística s'han estès arreu de les comarques gironines. Entre d'altres, a Figueres la protesta ha concentrat també 500 persones, i a Salt (Gironès) n'hi han assistit 300.