Dues granges gironines investigades per abocaments il·legals de purins

La primera estaria acusada d'abocar purins a la riera de Calders i l'altre per un mal manteniment de la bassa

Els purins de les granges s'han d'emmagatzemar en basses fins que un camió els porta a una planta on són degudament tractats. D'aquesta manera, s'evita que aquestes restes vagin a parar al medi ambient –sobretot a rieres- on es poden filtrar i contaminar les aigües del subsòl.

Les Serres de Sant Martí de Llémena és una de les explotacions més grans de les comarques gironines. La investigació s'ha obert arran d'una gravació d'un veí que hauria recollit el moment en què, els amos de la granja, abocaven els purins a la riera aprofitant les nevades de març i, des de llavors, s'haurien repetit altres abocaments aprofitant quan plou. L'Agencia Catalana de l'Aigua (ACA) també ha obert un expedient als propietaris de la granja.

En el segon cas, el de Sant Martí Vell, l'abocament s'hauria produït pel mal manteniment de la bassa on emmagatzemen els purins de la granja. Les filtracions de purins haurien anat a parar als camps de conreu i, des d'aquí, hauria arribat a contaminar un sistema de pous de la població.