Mig miler de persones es manifesten a Camprodon per reclamar que es reobri el CAP a les nits

La mancomunitat sosté que l'envelliment de la població i la distància amb l'hospital de Campdevànol ho justifiquen

A partir del 5 de setembre el CAP de Camprodon s'ha tancat a les nits, dins les mesures d'austeritat pressupostària que ha impulsat el Departament de Salut. Els sis municipis que formen part de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon, però, sostenen que aquesta mesura és injusta i no té en compte les especificitats del territori. 

Per això, aquest dissabte cap a unes 500 persones han sortit al carrer per protestar contra el tancament nocturn, que s'aplica des de les vuit del vespre fins a les vuit del matí. Sota el lema 'La vall de Camprodon té dret a la salut', la marxa ha sortit des de l'Ajuntament i ha recorregut els carrers del poble fins arribar al davant del CAP.

Durant el recorregut, els manifestants han lluït unes enganxines on es podia llegir 'Ens hi va la salut, ens hi juguem la vida'. A més, al llarg de la protesta -que ha durat prop d'una hora- s'han pogut escoltar consignes com ara "Metges i infermeres, la nit sencera!".

A la manifestació hi ha pres part, a més de la presidenta de la mancomunitat, els alcaldes de Camprodon, Esteve Pujol; Llanars, Esteve Costa; Molló, Josep Coma, i Setcases, Carlos Fernández. I tot i que ni l'alcalde de Sant Pau de Segúries, Josep Palos, ni l'alcaldessa de Vilallonga de Ter, Paquita Pastoret, hi han pogut assistir, sí que han enviat representants municipals en nom seu. 

De segona categoria

Després d'acabar el recorregut, i davant les portes mateix del CAP, la presidenta de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon ha llegit un manifest de protesta. A l'escrit, els alcaldes denuncien que el tancament del CAP deixa més de 4.000 persones a més de trenta minuts de distància del centre sanitari més proper, l'hospital de Campdevànol. 

"Amb aquest tancament se'ns deixa com una zona de muntanya de segona categoria", ha criticat Ester Noguer. "Però això sí, hem de seguir pagant els mateixos impostos com qualsevol altre ciutadà, tot i que obtenint molts menys serveis sanitaris", ha afegit. 

L'escrit critica que el tractament que ha dispensat la Generalitat als pobles de la mancomunitat, decidint tancar el CAP a les nits, és "inexplicable". A més, segons ha dit la presidenta, "l'estalvi que implica aquest tancament és petit i no tindrà gairebé cap impacte sobre el pressupost del Departament, perquè també implicarà despeses complementàries que no s'han fet aflorar". 

Distàncies, envelliment i orografia

Els alcaldes de la mancomunitat ressalten que les distàncies amb Campdevànol, la complicada orografia i la meteorologia justifiquen que es reobri el CAP a les nits. "Aquí tenim un hivern molt llarg, que comença a l'octubre i acaba a l'abril; ens podem trobar carreteres gelades o tallades per la neu, cosa que en cas d'urgències sanitàries dificulta l'arribada a temps dels metges i els serveis necessaris", ha dit Noguer. 

A més, a aquests factors també s'hi suma l'envelliment de la població. "El 80% de la comarca som gent jubilada i si hem d'anar a Campdevànol, potser quan hi arribem ja estarem morts!", ha criticat un dels manifestants durant el recorregut. 

La presidenta de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon també ha avançat que no es conformaran amb obtenir "el silenci per resposta" i que no cessaran en les accions per reclamar la reobertura a les nits del CAP de Camprodon. "Seguirem emprenent accions i lluitant pels drets dels nostres ciutadans", ha conclòs.