Sopa de Cabra inicia el seu esperat retorn omplint el Sant Jordi en una nit històrica

El grup, nascut ara fa 25 anys, feia una dècada que no actuava en directe

A dos quarts de deu de la nit s'ha produït allò que molts esperaven des del mes de juny, quan es va conèixer la notícia: Sopa de Cabra ha tornat als escenaris. El mític grup gironí de rock català nascut l'any 1986 i que va viure la seva eclosió a la dècada dels noranta, ha trepitjat aquest divendres l'escenari del Palau Sant Jordi. Precisament el mateix que l'any 1991 va acollir el cèlebre concert col·lectiu de grups de rock català, amb la participació d'Els Pets, Sangtraït i Sau i Sopa de Cabra.

75.000 persones han adquirit una entrada per algun dels set concerts de retorn que, fins avui, el grup ha programat. D'aquests, 17.000 es trobaven aquesta nit al Palau Sant Jordi, en la primera de tres nits que prometen passar a la història. 

El concert d'avui ha arrencat, com no podia ser d'altra manera, amb l'habitual "Bona nit, malparits!" que Quintana solia regalar el públic a l'inici dels seus concerts. El boig de la ciutat ha obert, acte seguit, una nit pel record. 

'Si et va bé', 'Sota una estrella', 'El carrer dels torrats', 'No tinguis pressa','Els teus somnis', 'Si et quedes amb mi', 'Mai trobaràs', 'Camins', 'L'Empordà', 'Podré tornar enrere'... La llista de cançons emblemàtiques que el grup ha preparat i interpretat s'estén a 30. És per això que el concert ha durat gairebé tres hores. 180 minuts de Sopa de Cabra durant els quals hi hagut temps per un set acústic per interpretar 'Seguirem sommiant', dedicada al difunt guitarrista del grup Joan 'Ninyín' Cardona. 

De les moltes intervencions amb què Quintana s'ha adreçat al públic, destaquen l'agraïment al suport rebut des de l'anunci dels concerts, així com el seu lament -parafrasejant Lluís Llach- sobre el fet que hi hagi lletres de cançons del grup que "malauradament" encara són vigents.

Un retorn molt esperat

El retorn de Sopa de Cabra es va anunciar abans de l'estiu, esdevenint una de les notícies culturals de l'any. L'alegria es va desfermar entre els milers de seguidors del grup, tant dels coetanis de la banda com de molts joves que han conegut les seves cançons a posteriori.

El que havia de ser un únic concert de retorn al Palau Sant Jordi s'ha transformat en almenys set actuacions confirmades fins al moment. Dues més al mateix Sant Jordi (aquest dissabte i diumenge) i les altres a Girona, Tarragona i les Illes Balears. 

Primer es van exhaurir en menys d'un dia els entrades pel 'primer' Sant Jordi. Quan el grup va anunciar que repetiria en aquest escenari, el fenomen es va repetir, i les localitats s'exhaurien en poques hores. I així encara una tercera vegada, amb el darrer concert a Barcelona, diumenge 11 de setembre. 

En vista de l'èxit, Sopa de Cabra va anunciar aleshores que també actuaria a Girona, terra natal de molts dels seus integrants, i finalment s'hi van afegir nous destins com el de Tarragona o Palma de Mallorca. 

Discs i llibres per a l'ocasió 

Els tres concerts al palau Sant Jordi seran enregistrats en àudio per, posteriorment, fer-ne un disc. D'altra banda, no seria d'extranyar que s'edités ben aviat un dvd amb els millors moments dels concerts al Sant Jordi, a jutjar pel nombre de càmares que enregistraven l'actuació.

D'altra banda, la revista Enderrock ha dedicat aquest mes un monogràfic a Sopa de Cabra que inclou una reedició de la primera maqueta en casset. A més, fins el 4 de novembre la Casa de Cultura de Girona acull l'exposició fotogràfica 'No vull canviar la pell', que fa un repàs a la trajectòria del grup des dels seus inicis a través de les imatges del fotògraf Xavier Mercadé, cap de fotografia de l'Enderrock.