Les comarques gironines han perdut 30 llocs de treball diaris des del 2008

El Gironès és la comarca que més ha patit la destrucció d'ocupació, més del 50% del total de la demarcació

El sindicat s'ha mostrat molt pessimista sobre la situació econòmica de la demarcació, que té un comportament similar a la resta de Catalunya, amb la diferència que la construcció està molt més afectada en comparació amb la indústria, perquè aquesta última no té tanta presència al territori gironí. Les dades recollides per UGT apunten que la construcció ha concentrat el 73,6% dels llocs de treball perduts - 16.192 llocs de treball- mentre que la indústria ha registrat el 36,4% - 8.024 llocs-. Aquesta tendència és un 'handicap' afegit per comarques gironines, perquè "és més fàcil recol·local treballadors de la indústria que no pas de la construcció", ha apuntat la secretària general Dolors Bassa. 

Amb tot, cal destacar que no tots els sectors industrials han tingut aquest comportament negatiu. Les empreses dedicades a l'alimentació, begudes i tabac, així com el sector de la indústria farmacèutica no han vist minvar llocs de treball si bé la creació d'ocupació ha estat poc significativa. La més important ha estat la de l'alimentació amb 324 llocs nous. A la resta de sectors esmentats no arriba als cinquanta llocs creats. Aquestes dades contrasten amb els 1.463 llocs perduts en el tèxtil, el més perjudicat per la crisi, seguit dels productes metàl·lics i maquinària, amb 1.105 llocs de treball; les empreses dedicades a maquinària i equips, 987; la de fusta i suro (886), i la del paper i arts gràfiques (884).

La velocitat de la destrucció ha estat a raó de 30 per dia, o el que és el mateix, 661 llocs per mes. L'estudi també permet "trencar el mite", segons Bassa, que diu que els autònoms són el col·lectiu més afectat que els contractats per empreses. La prova és que l'afectació és molt similar, un 8,6% enfront d'un 8,7% en el cas dels contractats. L'excepció és la construcció que aglutina la gran majoria de treballadors autònoms que han perdut la feina, el 81,5%, enfront dels procedents de l'agricultura, el 9,2%; indústria, 4,2% i un 4,9, els serveis.

Per comarques, la més perjudicada és el Gironès, que concentra més del 50% de la destrucció, el 54,8%, seguida del Baix Empordà (11,3%) i la Selva (9,5%). 

Creació de nous llocs però precaris

Durant el període recollit, que va des del segon semestre del 2008 fins al primer semestre del 2011, l'únic sector que ha creat ocupació ha estat els serveis. Concretament, s'han generat 1.772 llocs de treball, una xifra que UGT considera "molt inferior" del que hauria de ser en tractar-se d'una demarcació on els serveis i el turisme són una de les activitats més importants.

Per altra banda, alerten de la temporalitat i precarietat d'aquests nous llocs de treball, molt lligats a la temporada turística. Segons Bassa, aquesta dada "és un engany" perquè es veu clarament com la contractació repunta el segon semestre, quan comença la temporada turística, per després baixar fins i tot per sota del que hi havia abans. "Passat el semestre, es tornen a destruir els mateixos llocs de treball", explica la secretària general. 

Reestructuracions encobertes

UGT alerta que aquests llocs de treball no es recuperaran a curt termini, sobretot en el cas de la indústria que necessiten una inversió important a l'hora de crear noves empreses. El sindicat denuncia també que una part important de contractes extingits no tenen relació amb la crisi, sinó que alguns empresaris han aprofitat per fer "reestructuracions encobertes" o liquidar aquells contractes que tenen un major cost per aspectes com ara antiguitat. I la prova és que el Gironès, que no és 

Per altra banda, recorden que els ERO d'empreses importants són una "part molt petita" de la destrucció de treball, ja que l'afectació important es troba en els llocs de treball individuals d'empreses que en depenen indirectament. I la previsió és que surtin ERO nous en els pròxims mesos, segons les previsions d'UGT.

Anirem "a pitjor"

El secretari de Política Sindical de la UGT a Catalunya, Camil Ros, es mostra molt pessimista i assegura que "no s'ha tocat fons" a nivell econòmic i que les coses poden "anar a pitjor". En aquest sentit, ha apuntat que tot i que el PIB s'ha recuperat lleugerament, permeten sortir de la recessió, les dades de destrucció d'ocupació continua a l'alça i no s'observa un canvi de tendència. 

Entre les receptes per sortir d'aquesta crisi, veuen indispensable que les administracions centrin els esforços en ajudar aquelles empreses que aguanten amb dificultats alhora que destaquen la necessitat de formar en funció de les necessitats de cada territori. A tall d'exemple, Dolors Bassa ha explicat que un dels sectors punters de la comarca, com és l'agroalimentari, no s'ha promocionat prou. I la prova és que dels 200 estudiants que hi havia l'any 1993 inscrits a la UdG en aquesta matèria, segons dades d'UGT, aquest any n'hi ha 30 d'inscrits.