El fiscal no rebaixa la pena als animalistes acusats d'agredir un mosso a l'escorxador de Riudellots

Els hi demana 10 mesos de presó i multa de 600 euros

La Fiscalia ha mantingut la petició de 10 mesos de presó i multa de 600 euros per als dos activistes acusats d'agredir un mosso durant el bloqueig de l'escorxador de Riudellots de la Selva.

El judici contra els animalistes s'ha reprès aquest dimarts al Jutjat Penal 5 de Girona amb la declaració d'aquest sotsinspector i els informes finals de les parts. El mosso ha assegurat que els dos acusats van ser els únics que van mostrar una actitud agressiva i que van picar-lo a cames i braços amb la voluntat de fer-li "mal".

En referència al vídeo que va aportar la defensa, també ha negat haver deixat caure el seu pes damunt l'acusada i ha justificat que va actuar així per contenir-la. La defensa vol l'absolució. El cas ha quedat vist per sentència.

Els fets van tenir lloc el 16 d'abril entre les dues i les tres de la matinada quan més d'un centenar d'animalistes van entrar a l'escorxador i sala d'especejament de l'empresa Friselva a Riudellots de la Selva (Selva) per denunciar el sacrifici d'animals. Un cop dins, els activistes van "alliberar" set porcs. A més, van ocupar i es van encadenar a la línia de producció durant hores per aturar l'activitat.

L'ocupació va durar més de deu hores. Cap a les deu del matí, i després de rebre la denúncia de l'empresa, els Mossos d'Esquadra van començar el desallotjament forçós perquè els animalistes havien decidit oposar resistència passiva, encadenant-se els uns amb els altres. La policia va detenir els dos activistes per, suposadament, agredir un dels agents durant el desallotjament.

El mosso que hauria resultat ferit és el sotsinspector que aquest dimarts ha declarat. Com a responsable de l'operatiu, ha detallat que es va donar l'opció als activistes perquè marxessin de forma voluntària, però que només dos van fer-ho. La resta, segons ha detallat, es van haver de "desallotjar" fent ús de la "força indispensable" per trencar les cadenes i obligar-los a sortir a l'exterior on hi havia una zona controlada pels agents.

Durant la declaració, el sotsinspector ha posat de manifest que la majoria d'activistes es van resistir "agafant-se com podien" entre ells, però sense mostrar violència cap als agents. I ha assegurat que, tot i que bona part dels animalistes eren estrangers, aquests responien amb les mans que no pensaven moure's quan els agents s'hi comunicaven.

També ha subratllat que els únics que van mostrar-se agressius van ser els dos acusats. El mosso ha afirmat que van agredir-lo, donant-li cops de puny i puntades de peu a cames i avantbraços amb una "clara voluntat" de fer-li "mal". Un cop vistes les imatges de vídeo aportades per la defensa, l'agent ha negat haver deixat caure el seu pes damunt l'acusada mentre la contenia ni haver utilitzat una tècnica específica com va declarar un company de l'operatiu la setmana passada.

"Si deixo caure els 90 quilos li hauria fet mal", ha assegurat el sotsinspector (en referència al seu pes). També ha afegit que a les imatges es pot veure com s'aguanta amb els braços en una mena de canals que tenia a banda i banda, precisament per evitar fer pressió amb tot el seu pes damunt l'activista.

D'altra banda, ha assegurat que les lesions que li van causar els activistes es recullen a l'informe forense, on es parla de "dolor a la palpació" al colze dret i una equimosis a la cama dreta i que va necessitar tres dies no impeditius per curar-se. Ha explicat que no va acudir al metge fins l'endemà dels fets perquè va haver de treballar fent gestions a la comissaria fins a la tarda.

La defensa veu incoherències en el relat policial

A les conclusions finals, la Fiscalia creu que durant el judici han quedat provats tant el delicte d'atemptat a agent de l'autoritat com un altre lleu de lesions. Per això, manté la petició de 10 mesos de presó i una multa de 600 euros per a cadascun dels acusats. També vol que indemnitzin conjuntament el mosso amb 120 euros.

Per la seva banda, l'advocat de la defensa, Benet Salellas, ha demanat l'absolució dels dos acusats davant el que considera "incoherències" en els testimonis dels policies. Segons Salellas, en les imatges es veu com el sotsinspector fa servir la tècnica de posar-se a sobre dels activistes i els "causa dolor" perquè "deixin la manifestació pacífica i no violenta" que estaven portant a terme. I ha afegit que la justícia "no pot validar ni legalitzar" aquestes tècniques policials i menys encara quan, segons ha dit, la ciutadania demana als jutges "màxima cautela" a l'hora de valorar les accions dels agents.

Finalment, ha denunciat que els acusats van sol·licitar atenció mèdica per ser visitats pels cops que havien rebut dels policies però que no es va permetre, "vulnerant així drets fonamentals", ha dit Salellas.

El cas ha quedat vist per a sentència.