Girona obre les portes del seu primer refugi antiaeri de la Guerra Civil

Es pot visitar a partir d'avui desprès de demanar cita prèvia

  • Joan Boada i Anna Pagans a l'entrada del refugi © ACN
    Joan Boada i Anna Pagans a l'entrada del refugi © ACN
  • El refugi antiaeri va ser el primer que van construir a Girona i l'únic que tenia electricitat © ACN
    El refugi antiaeri va ser el primer que van construir a Girona i l'únic que tenia electricitat © ACN

La història recorda la Guerra Civil espanyola com al primera 'guerra total' perquè va ser la primera en què van bombardejar de forma sistemàtica la població civil. L'objectiu era, a banda de provocar morts, desmoralitzar la gent. En un intent per minimitzar el nombre de víctimes, van construir refugis antiaeris col·lectius a 140 poblacions de Catalunya.

Girona va patir bombardejos de l'aviació feixista italiana i alemanya amb base a Mallorca el 20 d'abril del 1938 i, el 1939, el 27, 28 i 29 de gener i l'1 de febrer. El balanç tràgic va ser de 58 morts, més d'un centenar de ferits i més de 120 edificacions afectades per les bombes i la metralla. A la ciutat van construir tres grans refugis col·lectius: el del Jardí de la Infància, el de les Bernardes i el de la plaça Poeta Marquina. La capacitat teòrica total era d'unes 6.500 persones

El primer dels refugis que van construir, i l'únic que tenia subministrament elèctric, s'ha recuperar i s'ha obert al públic. Tenia capacitat per a més de 700 persones i el va dissenyar l'arquitecte municipal Ricard Giralt. Tot i que inicialment tenien previst construir-hi serveis i farmaciola, finalment no ho van poder fer. Tampoc tenia bancs per seure, ni aigua corrent i hi havia problemes de filtracions d'aigua pluvial. Aquest refugi entra a formar part del Museu d'Història de la Ciutat per explicar l'horror que van viure els gironins durant els bombardejos de la Guerra Civil.

Una de les persones que durant aquells anys van haver de córrer més d'una vegada cap a un refugi antiaeri va ser l'Enriqueta Baulida. Aquest dijous ha visitat el refugi del Jardí de la Infància. No és on ella solia anar, estudiava a l'antiga escola Karl Marx –actualment la Salle- i, quan sonaven les sirenes, es refugiava allà amb els companys de classe. En un dels bombardejos, es va amagar a casa amb la família, just darrere d'una paret. Una bomba va caure sobre la casa i l'únic que va quedar dempeus va ser la paret on s'havien refugiat.

'És una mostra del que van haver de patir els ciutadans per defensar la democràcia', ha afirmat el secretari general d'Interior, Joan Boada, que afirma que reobrir el refugi serveix per recuperar la memòria històrica. Tot i que ja l'havien obert al públic a partir del 2000 durant Girona Temps de Flors, ara es podrà fer una visita per l'exposició que hi han organitzat. Caldrà fer una reserva prèvia previstes pels diumenges i, durant l'estiu, també els dijous.