Els artistes catalans, clars dominadors de la programació de l'Auditori de Girona

L'alcalde de la ciutat diu que les "línies mestres" que marquen el funcionament d'aquest espai són bones i descarta fer-hi grans canvis

Aquesta és la temporada on els intèrprets catalans prenen més protagonisme que mai, fins a 25 dels 37 concerts programats. Per l'Auditori-Palau de Congressos hi passaran noms com Antònia Font, que interpretaran temes del seu últim disc 'Lamparetes'; Lax'n'Busto en la seva versió simfònica, acompanyats de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà, o Feliu Ventura amb temes del nou àlbum 'Música i Lletra'. Especialment significatiu és el concert que Raimon oferirà el 15 d'octubre, per presentar el seu últim treball en onze anys, 'Rellotge d'emocions', just quan aquest any farà cinquanta anys del naixement de la Nova Cançó, tal com ha apuntat l'alcalde de Girona. 

El concert inaugural anirà de la mà d'un dels pianistes més internacionals com és el nord-americà Brad Mehldau, que oferirà un 'solo' en el que serà l'única actuació a l'estat espanyol. Fa cinc anys ja va actuar a l'auditori en la seva temporada inaugural i va rebre una molt bona acollida. La també nord-americana Lizz Wright presentarà el seu últim treball, 'Fellowship', amb el seu particular estil impregnat de jazz, blues i gospel, i el conjunt francès Solistes de l'Ensemble Intercontemporain interpretaran música de Joan Guinjoan, Robert Gerhard i Hèctor Parra, en un concert encarregat per l'Auditori de Girona que coincideix amb l'aniversari aquella mateixa setmana de Guinjoan, que farà 80 anys.

Els Buena Vista Social Club, acompanyats de la cantant Omara Portuondo, i l'actuació del director belga Philippe Herreweghe & Collegium Vocale Gent, que actuaran a la catedral de Girona, es troben entre els noms internacionals que desfilaran aquesta tardor per l'auditori.

A nivell de corals, destaca el concert 'Carl Orff: Carmina Burana', que comptarà amb la participació de gairebé 200 cantaires de diferents cors de Girona.

Una programació "eclèctica" i amb menys recursos

La nova temporada de tardor ve marcada per un caràcter volgudament "eclèctic" on conflueixen propostes tan variades com el flamenc (amb les actuacions d'Estrella Morente i Niña Pastori); la música antiga, la sarsuela o el jazz d'avantguarda. La selecció ha estat feta amb "molta cura" i posant èmfasi en la "qualitat" i la recerca de nous públics, segons ha explicat el programador musical, Víctor Garcia. 

Aquest any el pressupost ha estat inferior, 5.000 euros menys dels 110.000 euros amb què es van comptar la temporada passada, però no s'ha traduït amb menys concerts sinó que se n'han programat dos més. El secret ha estat "donar joc" als promotors privats perquè puguin presentar les seves propostes i la fórmula està donant bons resultats.

L'alcalde Carles Puidemont ha destacat la col·laboració que hi ha entre la iniciativa públic i privada tot dient que " és un "bon exemple" a aplicar a altres iniciatives culturals i ha afegit, "és un bon camí que cal continuar i aprofundir tant com es pugui". 

Preguntat per si hi ha previst canvis substancials en el funcionament de l'Auditori, Puigdemont ha respost que és encara "prematur" per parlar-ne però he reconegut que no contempla importants modificacions ja que considera que les principals "línies mestres", com són la "qualitat" i l'aposta pels artistes catalans, són les encertades i expliquen l'"experiència en creixement" que ha tingut l'espai. En aquest sentit, ha explicat que queden pendents alguns "canvis interns" com és el cas de l'elecció del president del comitè executiu de l'auditori. 

Mantenir un 70% d'ocupació

L'objectiu a assolir a nivell de púbic és mantenir una ocupació del 70%, una xifra que ja s'ha aconseguit en els últims anys i que consideren suficientment bona pel context actual. El director de la Fundació Auditori- Palau de Congressos de Girona, Ramon Barnusell, ha recordat que el primer auditori català, el de Barcelona, no arriba a aquesta mitja.

La temporada de tardor s'allargarà fins al 8 de gener. A partir del 13 de setembre es podran comprar els abonaments per la nova temporada d'Ibercàmera i per primera vegada també la de l'Orquestra de Cadaqués, que tindran lloc a l'Auditori de Girona.