Figueres demana ajuda als ciutadans per intentar frenar la presència del mosquit tigre

L'estació de trens i el cementiri, els indrets amb més risc per a la propagació de l'insecte

Des de l'any 2008 que es treballa en el control d'aquest insecte a Figueres a partir del conveni amb Dipsalut. El regidor de Medi Ambient ha resumit així la situació actual: "Tenim larves de mosquit i alguna presència però no està implantat com a altres comarques com el Penedès o Barcelona". 

La capital de l'Alt Empordà és "porta d'entrada" del mosquit, que "viatja en cotxe" i per tant segueix el mateix patró de mobilitat que les persones. La presència a la demarcació de Girona va començar en cinc municipis ara fa quatre anys i s'ha anat estenent com un "taca d'oli", segons el director responsable del servei de control, Eduard Marquès. Una de les causes de la seva propagació es troba en l'elevada mobilitat de vehicles que hi ha a la demarcació. Només al cap de setmana arriben fins a 250.000 vehicles a Girona procedents de l'àrea metropolitana de Barcelona, una de les més afectades per aquest mosquit. 

Tampoc hi ajuda que la ciutat tingui una estació de trens que és final de trajecte en el transport de persones i també de mercaderies. Això fa que els combois procedents de diferents punts de Catalunya. Des del 2009 que s'hi està actuant de forma sistemàtica amb insecticides per matar les femelles potencials que van arribant a la zona i també amb altres actuacions municipals com ara eliminar els bassals d'aigua. Properament, l'Ajuntament notificarà als propietaris dels terrenys pròxims a l'estació que emprenguin un seguit de mesures per evitar la seva propagació. 

El cementiri i tanatori, dos punts "estratègics"

Els experts també alerten del perill que representen els cementiris, l'indret amb un potencial més elevat per metre quadrat, ja que concentra major quantitat d'aigua en recipients molt petits -els vasos que contenen les ofrenes florals-. A Figueres ja s'hi han trobat larves i des de llavors que es fan tractaments de forma mensual. La presència del tanatori, just al costat del cementiri, encara facilita més les possibilitats del mosquit per expandir-se, en tractar-se d'un lloc molt freqüentat per vehicles procedents d'arreu del territori. "Si ens colonitza per allà, serà un punt estratègic perquè la colonització a la resta de la comarca serà molt ràpida i per això ens interessa molt mantenir aquesta àrea neta de la presència del mosquit tigre", assenyala Marquès. 

Com a anècdota, explica que no aconseguien esbrinar el perquè de la presència del mosquit al Parc de Bombers, un indret que no suposa un perill elevat per la poca circulació de vehicles. Després van descobrir que el focus es trobava en els camions de reforç que a vegades venien del Vallès per ajudar en alguna tasca. 

La tramuntana, un factor favorable en la lluita

Però no tot són factors negatius. La tramuntana és un "assecador" letal per al mosquit, perquè eixuga les larves i per tant evita la colonització en massa. Això explica per què municipis com l'Escala, que va començar a tenir mosquits el 2009, no hagin vist augmentar la seva presència mentre que d'altres com Caldes de Malavella, on no arriba el vent i hi ha molta humitat, la progressió de l'insecte hagi estat molt més elevada. 

Entre els punts "calents" de la comarca hi ha també la Jonquera -que concentra el pas de 2.000 camions diaris- i Vilamalla, amb una important presència de vehicles industrials. Afortunadament, però, les condicions ambientals no són del tot bones, en tractar-se de zones àries i esventades, que no agraden a un mosquit tropical com el tigre. Aquest se sent més còmode en zones amb vegetació i aigua. 

Una batalla que requereix l'ajuda ciutadana

Les actuacions a l'espai públic són un 20% del que es pot fer per combatre'l. El 80% de les actuacions restants estan a mans dels ciutadans, que han de contribuir a la seva extinció. Per això, aquest setembre -moment àlgid per a la seva propagació- s'ha intensificat la campanya de prevenció amb fulletons amb els consells pràctics en sis idiomes diferents, falques publicitàries i anuncis de televisió.

"Ara ja el tenim a casa i el que cal és frenar-lo i alentir la seva progressió perquè ens doni temps a fer la sensibilització, que és la clau per resoldre el problema", apunta Marquès, que adverteix que si no es pren consciència de la situació i no se segueixen les indicacions "bàsiques i senzilles" el problema pot esdevenir "greu". No només per les molèsties i la pèrdua de qualitat de vida sinó fins i tot per la possibilitat de transmissió de malalties. I com a dada, apunta que dels setze municipis catalans afectats del 2010, aquest any ja se n'hi afegiran uns cinc més.