Moscou acull una retrospectiva de Salvador Dalí amb un centenar de peces de l'artista

La mostra és fruit de la col·laboració entre la Fundació Gala-Salvador Dalí i el museu Pushkin de Belles Arts de Moscou

El geni empordanès ha seduït el públic rus en els últims anys i de fet aquest col·lectiu és el tercer grup de visitants més nombrós que visiten els museus que la Fundació Dalí té en terres gironines en l'anomentat Triangle Dalinià. La inauguració d'aquesta retrospectiva s'emmarca en l'estratègia d'apropament a aquest país iniciada per la fundació l'any 2000 i confirma la feina feta per acostar la seva obra a aquest punt del món.

La mostra ofereix un recorregut 'exhaustiu' de la producció daliniana des dels anys 20 fins a les seves últimes teles i per tant ofereix al visitant la possibilitat d'apreciar l'evolució tècnica de l'artista així com les seves influències, recursos temàtics, referents ideològics i el seu original univers. Concretament, reuneix un centenar de peces, majoritàriament dibuixos (un total de 70), 25 olis, 20 aquarel·les i nombroses fotografies. La selecció ha anat a càrrec del treball d'investigació dels equips de la Fundació Dalí i del Museu Pushkin. Compta amb obres prestades de la fundació i també del patrocini de la fundació cultural russa The Link of Times. 

El que es vol és oferir una 'mirada exhaustiva' de la seva trajectòria vital i artística. Els comissaris de la mostra -Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis de la Fundació Dalí i Alexei Petujov, conservador del museu rus- coincideixen que 'aportarà nous elements' per aprofundir en el seu coneixement a un públic que ha mostrat un 'gran interès per l'artista' i la seva musa, Gala, nascuda a Kazan. El dissenyador del projecte expositiu és el reputat pintor rus Boris Messerer, escenògraf del teatre Bolshoi.

La inauguració comptarà amb la presència de l'ambaixador espanyol a Rússia, Luis Felipe Fernández de la Peña; el ministre de Cultura rus, Aleksand Avdeev així com la directora del Museu Pushkin i el gerent de la Fundació Dalí, Joan Manuel Sevillano.