Girona proposa apujar impostos i taxes després de set anys de mantenir-les congelades

Les ordenances fiscals per al 2020 recullen increments per a tributs com l'IBI o l'IAE

Després de set anys de mantenir congelats els impostos i les taxes –a excepció de la d'escombraries, per les obres a la incineradora- l'equip de govern de JxCat farà un canvi aquest 2020. Segons la proposta que s'ha fet arribar als diferents grups municipals des de l'àrea d'Hisenda, es preveu que hi hagi un increment per als impostos i taxes de cara al proper exercici.

El document és extens, però per posar alguns exemples, l'equip de govern de Girona proposa incrementar un 2,75% l'IBI o aplicar increments d'entre l'1 i el 6% amb l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE).

En el cas de l'impost de béns immobles, JxCat també proposa però aplicar bonificacions del 50% del tribut a aquells propietaris que instal·lin plaques fotovoltaiques o sistemes d'aprofitament d'energia. I per contra, l'equip de govern també proposa aplicar un recàrrec del 50% de l'impost a aquells titulars de pisos que estiguin buits "amb caràcter permanent".

El document també recull que l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) s'apujarà tan sols un 0,25%. Ara bé, en urbanisme, allò que sobta, és l'increment de preu que registra l'obtenció de determinats documents. Hi ha casos en què, fins i tot, arriba a triplicar-se (això passa, per exemple, amb els certificats de règim urbanístic, que passen de costar 51,25 euros a 163,55).

Clavegueram i cementiris, també a l'alça

L'increment que les ordenances per al 2020 apliquen als diferents impostos municipals també es trasllada a les taxes. Aquest és el cas, per exemple, de les de cementiris o clavegueram (que registren increments del voltant de l'1%) i la de servei i control de tinença d'animals (que passa de costar de 33,60 a 34 euros).

Aquests increments d'entre l'1 i el 2% també s'apliquen, en general, a aquelles taxes que fan referència a l'ocupació de la via pública (com la instal·lació de cartells publicitaris o paradetes de mercats) i als equipaments municipals (tant pel què fa a les entrades –per exemple, de les piscines- com a l'ús de sales per a determinats actes; per exemple, als centres cívics).

L'equip de govern negocia ara amb els diferents grups la proposta d'ordenances municipals per al 2020. La intenció és portar-les a aprovació en un ple extraordinari que se celebrarà aquest divendres a la una de la tarda.