L'avantprojecte del nou hospital Josep Trueta de Girona, definitivament arraconat

El director dels Serveis Territorials de Salut reconeix que s'ha començat a treballar per definir un nou projecte

Aquest matí s'ha fet la primera visita d'obres als mòduls prefabricats de formigó que s'estan instal·lant a l'aparcament que gestiona Mifas al costat de l'hospital Josep Trueta. El muntatge va començar fa un més i mig i està previst que a finals d'any ja estiguin instal·lats, s'hi posin els serveis i entrin en funcionament a principis del 2012. 

Aquests mòduls es van concebre, inicialment, per acollir les consultes externes un cop comencessin els enderrocs que el projecte del nou Trueta obligava fer i que estava previst que comencessin pel Pavelló de Govern. Amb l'entrada del nou Govern de CiU el novembre del 2010, el nou hospital va quedar congelat però el projecte dels mòduls ha seguit endavant perquè, d'aquesta manera, l'actual edifici guanya espais i es poden redistribuir, per exemple, les consultes de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) que es concentraran totes als mòduls. 

Començar de zero

Aquest dijous, el director dels Serveis Territorials de Salut, Josep Trias, ha estat clar en assegurar que han començat a treballar en comissions per definir com ha de ser el futur hospital. CiU sempre havia recelat de l'avantprojecte que el tripartit va encarregar i que definia un hospital que, l'exconsellera de Salut Marina Geli, va batejar com "la catedral del segle XXI" per la seva forma emblemàtica que donava un tomb a la fisonomia de l'entrada nord a la ciutat. El projecte estava valorat en 250 MEUR i havia d'estar acabat el 2016.

En paraules de Trias, el projecte "no és factible" perquè no hi ha recursos econòmics per pagar-lo. El director de Serveis Territorials ha reconegut que ja estan treballant per definir un nou projecte i que ho fan "sense vicis". La manera de trobar una nova fórmula per l'hospital -que Trias considera que sí que cal i s'ha de fer- és a través de comissions de treball tant amb Urbanisme, com amb l'Institut Català de la Salut, el Servei Català de la Salut i també les administracions locals implicades, com l'Ajuntament de Girona. 

En aquestes comissions, segons Trias, es parteix pràcticament de zero i s'està repensant la totalitat de l'edifici. Per tant, això significa que, de manera definitiva, l'avantprojecte presentat pel tripartit quedarà en un calaix. 

Uns mòduls per a visites

El nou edifici en mòdul prefabricats que s'està aixecant al pàrquing consta de dues plantes amb una superfície total de 3.202 metres quadrats, que acolliran 89 consultoris, 15 dels quals seran per a assistència oncològica. Això allibera espais a l'actual edifici però no es produirà cap enderroc, tal i com ha confirmat Trias. 

Per una banda, fins on ara hi havia les consultes externes s'hi traslladaran serveis de gestió i direcció de l'hospital que fins ara estaven al Pavelló de Govern on, per contra, s'ampliarà l'espai destinat a cafeteria. D'altra banda, l'edifici de l'ICO es continua mantenint i amplia els espais destinats a hospital de dia. A partir del 2012, totes les consultes relacionades amb patologies oncològiques es faran al nou edifici de mòduls, una decisió que, segons els responsables de l'hospital, dóna més comoditat tant a pacients com treballadors perquè concentra en un sol punt uns espais que ara estaven repartits en vàries plantes. 

Pel que fa a les consultes externes, el nou edifici ha d'augmentar la superfície destinada a visites ja que, en els darrers anys, ha crescut notòriament la pressió assistencial a l'hospital. Segons dades facilitades pel centre, en vuit anys les visites a consultes al Trueta han augmentat més d'un 16%, mentre que els tractaments a hospital de dia s'han multiplicat per tres. Les oncològiques han incrementat un 16% del 2007 al 2010. 

La construcció dels mòduls -que són reaprofitables- costarà 3,5 MEUR. Aquest matí han visitat les obres el director dels Serveis Territorials de Salut, Josep Trias, la gerent territorial de l'ICS a Girona, doctora Sara Rodríguez, la directora de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, Àngels Morales, i el director de l'ICO a Girona, Francesc Soler, acompanyats pel director general de Compact Habit -empresa encarregada de les obres-, Josep Armengol.