Veïns del centre de Salt es mostren contents però a l'expectativa del nou projecte de transformació urbana

L'Ajuntament va anunciar ahir el projecte que preveu l'enderroc de 600 habitatges

El desconcert sobre quins són els habitatges que s'enderrocaran és, ara mateix, la major preocupació dels veïns. Al bar Gelats, al carrer Francesc Macià, dues famílies comenten la notícia amb el diari obert sobre la taula per la pàgina on apareix el mapa que delimita la superfície afectada pel projecte urbanístic. 'No concreten res', es queixa una veïna del centre, Lucia Rodríguez. 'I si hem de marxar de casa després d'haver passat temps pagant-la o arreglant-la, quina jugada', diu.

En una altra taula, un grup de tres persones d'edat avançada i residents de Salt de tota la vida, recorden el focus principal del problema que el projecte pretén solucionar que, segons diuen, recau en un tema d'especulació en el moment de la construcció dels edificis. 'Aquí, al centre, van edificar pisos massa alts que han acabat acumulant massa gent', diu Joan Ferrés, veí del municipi des de fa més de setanta anys. 'La gent viu com gàbies d'ocell', afegeix.

El problema de densitat de població en aquesta zona de Salt és un dels principals reptes que l'Ajuntament es planteja amb el projecte. La disminució d'habitatges i l'augment d'espais verds té com a principal objectiu evitar la massiva concentració d'habitants. 'Massa gent hi ha en aquest barri!', exclama una veïna, Anna Maria Claperols.

Els veïns, però, coincideixen en que la iniciativa de posar fre a la precarietat dels habitatges i a la densitat de població al centre és positiva per la vida dels saltencs. 'Si el canvi millora les condicions de vida en aquesta zona, valdrà la pena', diu Claperols.

La immigració, de rerefons

El tema d'immigració pren protagonisme també en aquest projecte presentat per l'ajuntament. Alguns veïns de Salt es mostren esperançats amb què el nou projecte de reforma urbanística del sector centre solucioni els problemes de convivència al municipi. 'El més important és que la nova distribució dels habitatges eviti els problemes d'inseguretat al carrer i a les cases', diu Anna Maria Claperols, que afegeix que en alguns edificis és 'insostenible' les condicions de vida i de convivència perquè hi habiten més de deu persones nouvingudes.

Al bar Fouta, un veí de Salt nouvingut -amb residència al municipi des de fa més de deu anys- es mira la notícia amb preocupació perquè considera que té altres 'necessitats'. 'Em sembla bé tot aquest projecte però per mi és prioritari i més urgent el fet de trobar feina', afirma Bakuba, després de lllegir-se la notícia al diari.

Alguns dels seus companys, però, no veuen amb la mateixa perspectiva el projecte i afirmen que la iniciativa és una estratègia perquè abandonin els pisos i el municipi. 'El que volen és fer-nos fora', es queixen.