Caçadors amb llicència per a matar però sense assegurança

Unes quaranta societats de caça de Girona han de buscar una nova assegurança perquè els han expulsat de l'antiga

A les comarques gironines hi ha 159 societats de caçadors obligades a contractar una pòlissa asseguradora per poder caçar. El president de la Federació de Caça de la demarcació, Carles Dilmé, ha explicat que, de mitjana, aquestes assegurances costen un euro per hectàrea de veda. Així, si la superfície on es caça és d'unes 500 hectàrees el preu serà de poc més de 500 euros. Dilmé ha afirmat que el problema arriba quan alguna d'aquestes societats té algun sinistre perquè fa pujar de forma exagerada el preu de l'assegurança d'un any a l'altre.

Aquest any, la Federació de Caça ha hagut de gestionar la situació d'una quarantena de colles a qui la seva companyia d'assegurances ha expulsat directament perquè consideraven que ja no els podien cobrir. Segons Carles Dilmé, això ha obligat a picar a la porta d'altres companyies per intentar trobar cobertura per a aquests caçadors, i a un preu raonable. "Ja hem treballat amb totes les companyies", ha afirmat Dilmé que diu que cada any els és més complicat trobar assegurances.

De fet, l'any passat van haver de trobar una nova companyia per a una vintena de societats, una xifra que s'ha doblat aquest any. Per aquest motiu, Dilmé ha assegurat que cal impulsar ja una reforma que modifiqui la responsabilitat dels caçadors. Actualment, qualsevol accident o dany que provoqui un senglar o un cabirol és responsabilitat directa dels caçadors perquè s'entén que són els responsables de controlar la població. Dilmé reclama que els caçadors siguin responsables només dels danys que provoquen mentre cacen.

"Sinó, arribarà un moment que no ho podrem pagar", ha afirmat Carles Dilmé que posa com a exemple una societat de la Tallada que pagava 1.084 euros d'assegurança, va tenir un parell de sinistres a la seva zona i la companyia va passar a reclamar-li 24.500 euros. "No poden pagar aquesta quantitat", ha explicat Dilmé mentre afegeix que "afortunadament" han pogut trobar una altra companyia per a aquest any però exposa que cada any plana l'amenaça d'haver de plegar per no tenir pòlissa.