Girona retirarà la pancarta dels presos polítics i amenaça amb denunciar a la Junta Electoral

Reclama que li posin per escrit que tampoc pot reclamar "llibertat d'expressió"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha carregat contra l'ordre de la Junta Electoral de Zona (JEZ) que obliga l'Ajuntament a despenjar la pancarta en suport dels presos independentistes.

Madrenas critica que l'ordre es refereixi de manera genèrica a "símbols i pancartes" i entén que, mentre duri el procés electoral, no pot penjar res a la façana del consistori. Per a l'alcaldessa, això suposa una "clara regressió de drets fonamentals", focalitzada amb l'independentisme, que l'Estat està "cuinant a foc lent".

Madrenas acatarà l'ordre de la JEZ i retirarà la pancarta, però també avança que no es quedarà de braços plegats. Per això, presentarà recurs davant la Junta Electoral, demanant-li explícitament que posi "per escrit" que també prohibeix la pancarta amb el lema 'Llibertat d'expressió'. "Vull que em digui si reivindicar-la també és fer un acte il·lícit, i arribarem fins allà on calgui per defensar aquest dret", ha subratllat.

La JEZ ha fet arribar dues notificacions a l'Ajuntament de Girona perquè retiri la pancarta en suport als presos independentistes. Els escrits fan referència a dues denúncies; una és la interposada per Cs i l'altra, per una associació que duu per nom 'Aixeca't – Levántate'.

A l'argumentari de les dues, la JEZ fa servir el mateix esquema. Es remet a allò que va ordenar la Junta Electoral Central (JEC) els dies 11 i 18 de març, a l'avantsala de les eleccions generals i municipals. Aquí, la JEC sí que feia referència explícita a llaços grocs, estelades o símbols partidistes, i manava retirar-los dels ajuntaments.

L'ordre que s'ha enviat ara a l'Ajuntament de Girona diu, literalment, que tenint en compte aquella resolució de la JEC, "'s'acorda que els símbols i pancartes s'han de retirar mentre duri el procés electoral de les façanes de tots els edificis públics". I en el cas de Girona, dona de termini fins demà a un quart de deu del matí per fer-ho.

L'alcaldessa entén que, amb aquest escrit, la JEZ no només prohibeix penjar la pancarta amb el lema 'Llibertat presos polítics', sinó també qualsevol altra. Fins i tot, aquella amb què es va substituir la que donava suport als presos, i que porta escrites les paraules 'Llibertat d'expressió'. És a dir, que fins a les eleccions del 10-N, la façana de l'Ajuntament de Girona ha de quedar neta del tot.

"Regressió de drets"

Marta Madrenas assegura que això és "una clara regressió dels drets fonamentals", que l'Estat "cuina a foc lent", i que no només afecta els responsables polítics sinó també tota la ciutadania. L'alcaldessa afirma que això no es veia "des del franquisme" i critica que aquesta limitació de drets es fa "amb un clar biaix ideològic", perquè només es dirigeix "contra les tesis independentistes".

"Els altres poden dir barbaritats, difamar i tenir conductes no ajustades a dret com ara vincular el terrorisme amb un moviment pacífic i cívic com l'independentisme", diu l'alcaldessa de Girona. "I aquí, per contra, no hi veig cap requeriment d'ofici", hi afegeix Madrenas.

Esgotar el termini

L'alcaldessa de Girona reitera que defensar l'independentisme "és lícit i democràtic". I tornant a la pancarta, carrega contra la JEZ per impedir-li reivindicar "un dret tant bàsic com és el de la llibertat d'expressió".

Madrenas assegura que acatarà l'ordre de la Junta Electoral –això sí, esgotant el termini al màxim- i que traurà la pancarta amb el lema 'Llibertat presos polítics'. "Actuarem amb dignitat, perquè no hem de permetre actuacions excessivament dures i injustes amb un tema simbòlic", diu en referència a les possibles responsabilitat administratives i penals en què podria incórrer si desobeís.

De moment, Madrenas no posarà cap altra pancarta a la façana de l'Ajuntament, però sí que presentarà recurs davant l'ordre de la JEZ. I en aquest escrit, demanarà a la Junta Electoral que li posi "per escrit" per què no pot penjar el cartell de 'Llibertat d'expressió'.

"Vull que em diguin expressament que no ho puc fer, i que l'ajuntament està fent un acte il·lícit quan reivindica un dret tan bàsic com el de la llibertat d'expressió", assegura. "Perquè si és perillós exigir-la, aleshores vivim en una democràcia que no és democràcia", ha afegit. "Ja només falta prohibir que la llibertat d'expressió es pugui exercir a la via pública; també prohibiran penjar estelades als balcons particulars?", es pregunta.

L'alcaldessa de Girona també diu que, si la Junta Electoral confirma la prohibició de penjar qualsevol cartell a la façana de l'Ajuntament, aleshores caldrà que mirin també "més enllà de Catalunya", perquè hi ha nombrosos ajuntaments amb pancartes a les façanes (per exemple, les que demanen acollir refugiats).

Mig centenar d'ajuntaments, denunciats

D'altra banda, la xifra d'ajuntaments gironins denunciats per Cs davant la Junta Electoral continua creixent. En aquests moments, el partit taronja ja n'ha portat cap a mig centenar a les respectives JEZ, demanant que els ordeni retirar de les seves façanes els llaços grocs i cartells en suport als presos independentistes.

Del Gironès, per exemple, hi ha Bescanó, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Celrà, Salt, Canet d'Adri, Cassà de la Selva, Fornells, Llagostera, Sant Martí de Llémena, Vilablareix, Bordils, Cervià de Ter i Sant Jordi Desvalls. De la Selva, Amer, Blanes, la Cellera de Ter, Brunyola, Santa Coloma de Farners, Riudarenes, Vidreres, Vilobí d'Onyar i Tossa de Mar. Del Baix Empordà, Torroella de Montgrí, Santa Cristina d'Aro, Palamós, Monells, Cruïlles, Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols. De la Garrotxa, Olot. De l'Alt Empordà, Castelló d'Empúries, Figueres i Vilabertran. I del Pla de l'Estany, Banyoles i Fontcoberta.