Una família de Banyoles cerca donants de medul·la òssia per salvar al seu fill de 6 anys

La vida de l'infant perilla i cal trobar un donant compatible abans del mes de setembre

Joel Coll és un infant de sis anys de Banyoles que el passat mes de març li van diagnosticar leucèmia mieloide aguda amb monosomia del cromosoma 7. Aquest es tracta d'un cas de leucèmia molt atípic i difícil de tractar i només un trasplantament abans del proper mes de setembre per part d'un donant compatible de medul·la òssia o de cordó umbilical pot salvar-li la vida. Els darrers mesos el jove pacient ha seguit un tractament a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona on li han aplicat diverses quimioteràpies preparatòries per a la intervenció quirúrgica però finalment dos possibles donants compatibles s'han fet enrere, un d'ells per raons mèdiques.

Davant aquesta situació els pares del menor fan una crida per intentar localitzar donants compatibles de medul·la òssia o de cordó umbilical. Els familiars, juntament amb un grup d'amics, han iniciat una campanya a contrarrellotge per conscienciar la població i aconseguir que el màxim nombre de persones es faci donant. L'objectiu prioritari és lluitar per la vida de Joel Coll, però també que serveixi perquè augmenti el nombre de donants i altres persones se'n puguin beneficiar. A partir d'ahir es va instal·lar un punt d'informació a la plaça Major de Banyoles. La Fundació Carreras també s'ha implicat en la causa i és per aquest motiu que ofereix informació sobre el cas i les donacions. Pel proper dimecres 17 d'agost s'ha programat una jornada de captació de donants al CAP de Banyoles entre les nou del matí i la una del migdia i les quatre de la tarda i les vuit del vespre.

El procés per convertir-se en donant de medul·la òssia es pot fer també a l'Hospital Josep Trueta de Girona i s'inicia amb una simple extracció de sang. Un cop analitzades les característiques de cada persona, en cas de ser donant compatible, es fa una intervenció on s'extreu la sang medul·lar. Poden ser donants persones entre els 18 i els 55 anys i l'horari del banc de sang de l'Hospital Trueta és de dilluns a dijous de nou del matí fins a les dues del migdia i de quatre de la tarda a vuit del vespre.

Per més informació sobre en quins centres es poden portar a terme les proves i fer les donacions es pot consultar el portal web de la Fundació Carreras (www.fcarreras.org) o bé trucar al telèfon 900 32 33 34.