Localitzen un possible donant de medul·la òssia compatible amb el nen malalt de leucèmia, Joel Coll

Seria a través d'un cordó umbilical però encara s'ha de confirmar la compatibilitat · Es demana que no s'aturin les donacions

  • Joel Coll, de sis anys, pateix leucèmia
    Joel Coll, de sis anys, pateix leucèmia
  • Els voluntaris per a fer la donació esperant pacientment al CAP de Banyoles © Ràdio Banyoles
    Els voluntaris per a fer la donació esperant pacientment al CAP de Banyoles © Ràdio Banyoles
Els familiars de Joel Coll tenen motius per a l'esperança després que el banc de sang de l'Hospital Josep Trueta ha confirmat aquesta tarda a AraGirona.cat que s'ha localitzat un cordó umbilical que podria ser compatible. Fonts del mateix hospital han explicat que també s'ha pogut trobar un adult compatible amb l'infant que podria ser requerit en el suposat cas que el cordó no fos suficient. Amb tot, Eulàlia Turró, portaveu de la família, ha explicat que "encara falten per fer moltes proves al cordó i podria no ser compatible" i també ha afegit que "ni la Fundació Josep Carreras ni els pares tenen constància de cap donant adult compatible amb en Joel", ha explicat. És per aquest motiu que es fa una crida perquè no s'aturin les donacions, ja que l'optimisme d'un suposat donant compatible podria frenar l'allau de voluntaris per salvar la vida de l'infant banyolí el qual necessita rebre la donació abans de setembre.

Amb tot, des del banc de sang de l'Hospital Josep Trueta han explicat que segueixen rebent donants, ja que "hi ha una probabilitat d'una entre 40.000 de trobar una persona compatible" i és per això que "totes les mostres s'emmagatzemen en una base de dades de la Fundació Josep Carreres perquè qualsevol altre persona d'arreu del món se'n pugui beneficiar". També cap la possibilitat que el donant localitzat es fes enrere i és per això que es demana que no s'aturin les donacions. 

Donants a Banyoles

Unes 500 persones s'han adreçat al llarg d'avui al Centre d'Atenció Primària (CAP) de Banyoles per esbrinar si poden ser donants de medul·la òssia compatible amb Joel Coll. La jornada extraordinària, que s'ha iniciat arran d'una campanya iniciada pels familiars de l'infant, ha mobilitzat a molts veïns del municipi i dels voltants que s'han solidaritzat amb la malaltia del nen banyolí. Durant tot el matí i tota la tarda s'han format llargues cues de persones que s'han solidaritzat amb la causa arran d'una campanya informativa iniciada pels pares, amics i familiars de Coll. Des del CAP han explicat que s'han quedat sense mostres de saliva i que l'Hospital Josep Trueta "ha quedat desbordat", motiu per el qual a molta gent se'ls ha derivat a Banyoles per fer la prova. En total s'han comptabilitzat 100 mostres de saliva i unes 400 de sang que seran analitzades els propers dies.

El procés a seguir per a ser donant de medul·la òssia consisteix en un extreure una petita mostra de sang o saliva que serà analitzada per, posteriorment, extreure sang de la medul·la en cas de compatibilitat. Poden ser donants totes les persones d'entre 18 i 55 anys. Una vegada finalitzada la jornada al CAP de Banyoles tothom que no hagi tingut oportunitat de fer-se la prova es pot adreçar a l'Hospital Josep Trueta de Girona. L'horari d'atenció és de dilluns a dijous de nou del matí fins a les dues del migdia i de quatre de la tarda a vuit del vespre. 

Efecte crida a la xarxa

Internet s'ha tornat un dels fòrums on la notícia sobre la necessitat d'aconseguir un donant per a Joel Coll ha tingut més volada. La informació publicada per AraGirona.cat la nit del dijous 11 d'agost ha estat visualitzada unes 380.000 vegades, més de 8.000 persones l'han publicat al seu Facebook i 1.037 usuaris han penjat l'enllaç a la seva compta de Twitter. La malaltia d'en Joel va ser trending topic a Girona, Barcelona i Madrid durant tot l'endemà de publicar-se la notícia. Fins i tot el jugador del FC Barcelona, Carles Puyol, també va compartir a Twitter l'enllaç sobre la necessitat de trobar un donant.