La generalitat es nega a ajudar els empresaris turístics gironins davant la crisi de Ryanair

La supressió de rutes de l'aerolínia a Vilobí d'Onyar fa caure fins a un 41% el nombre de passatgers al juliol

El sector turístic de les comarques gironines augura un hivern "dur" amb la disminució dràstica de vols de Ryanair. Per això, les associacions que representen els empresaris que es dediquen a l'hostaleria han reclamat al Govern un pla de xoc que comenci a partir del mes d'octubre i que serveixi per pal·liar els efectes de la reducció del nombre de turistes. Nicolazzi ha qualificat de "decebedora" la reunió que els representants de les diverses associacions amb mantingut amb la directora general de Turisme, Marian Muro.

"Ens va dir que estava disposada a ajudar, però que no hi hauria cap pla de xoc a partir d'octubre", ha explicat Nicolazzi que afegeix que el sector esperava que aquesta reunió fos "salvadora" i que servís per veure llum al final del túnel però "no ha estat així". Xavier Nicolazzi ha assegurat que el nivell de reserves a Girona és inferior al de l'any 2005 i que fins i tot hi ha tres hotels de la capital i voltants que s'estan plantejant tancar. 

El president de l'Associació Girona Radial ha dit que des de Girona se senten una mica "deixats de la mà de Déu" perquè sempre es promociona la Costa Brava i el Pirineu i, en canvi, es deixa la ciutat i l'interior de la demarcació de banda. Per això, ha explicat que també van demanar a la directora general de Turisme que dediquessin els milions d'euros que paguen a Ryanair a promocionar el territori. "Ens ha dit que en cap cas poden fer això perquè les negociacions amb Ryanair continuen obertes", ha exposat Nicolazzi. 

Tot i això, ha explicat que amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), han decidit començar a crear, a partir de la setmana que ve, un ens de promoció de Girona amb participació del sector públic i també del sector privat. "Volem ressaltar que la capitalitat de Girona és molt important", ha assenyalat Nicolazzi que creu que la ciutat de Girona s'ha de promocionar al mateix nivell que, per exemple, la costa de la demarcació o els Pirineus. 

A la reunió hi van participar una trentena de persones entre representants dels hostalers, dels comerciants i d'empreses d'oci lligades al turisme, representants polítics del territori com Ajuntament de Girona i Diputació i els responsables de turisme a la Generalitat. Nicolazzi ha lamentat que, malgrat les expectatives, "no hagi sortit gaire res de la reunió.

L'aeroport, fort descens

Durant el mes de juliol, 352.610 usuaris han utilitzat les instal·lacions de Vilobí d'Onyar, un 41% menys que l'any 2010. Una tendència que no només s'ha notat el mes d'estiu perquè en el que portem d'any s'han registrat 1.890.187 passatgers, un 35% menys que l'any passat. 

Pel que fa a aterratges i a enlairaments, aquest juliol han fet 2.910 operacions, un 40,3% menys que en el mateix mes de 2010. En l'acumulat anual hi ha hagut un total de 17.650 moviments, el que suposa un descens del 33,3% en comparació amb el mateix període de l'any passat.

Mesures addicionals

La Generalitat ha assegurat que estan atents a la situació del turisme a les comarques gironines i que, a banda dels projectes de dinamització i promoció aeroportuària de Girona que ja hi havia previstos per a aquest anys, també tenen perfilades un seguit de mesures addicionals per evitar que la retallada de vols de Ryanair afecti l'aeroport de Vilobí d'Onyar. 

Segons el Govern, hi ha grups de treball interdepartamentals que perfilen com atraure turisme a les comarques gironines i també com diversificar. De fet, la Generalitat sosté que a banda de fer més promoció turística és prioritari atraure més aerolínies a l'aeroport de Girona.