Els treballadors de la Fundació Salut Empordà diuen que l'atenció sanitària 'ja no està garantida'

S'han incrementat les llista d'espera i, per tant, ha "disminuït la qualitat"

Segons el comitè de treballadors de la Fundació Salut Empordà (FSE) els motius i finalitats argumentats per la direcció per portar a terme la retallada "són utilitzats de manera interessada per poder obviar, tapar i conservar estructures de gestió sobredimensionades on funcions, competències i actuacions es veuen sobreposades, doblades i/o poc definides" i que comptaria amb el vistiplau de l'alcalde de Figueres i president del Patronat de la FSE, Santi Vila, segons han assenyalat els treballadors. Amb tot, apunten que "la gestió que es fa des de la direcció del centre és més que qüestionable".

La retallada pressupostària implica a la Fundació una reducció en activitat quirúrgica del 25%, i d'altres activitats: consulta externa d'especialistes, rehabilitació, tancament de llits i la no substitució del personal, entre d'altres. Expliquen que tot plegat comporta un augment de les llistes i temps d'espera per intervencions i visites al servei d'urgències i, de retruc, una "disminució de la qualitat i complexitat assistencial dels serveis sanitaris a l'Alt Empordà".

Des del comitè asseguren que, malgrat les contrapropostes presentades pels representants dels treballadors, la situació es veurà encara més agreujada a partir del setembre, ja que a la retallada s'hi afegeix el canvi en el sistema de guàrdies dels especialistes (de moment cirurgians i traumatòlegs) que no estaran físicament presents als centres de la Fundació les 24 hores del dia com també per l'eliminació de l'eina destinada a fomentar i garantir qualitat en l'atenció continuada, seguretat d'actuació professional i assegurar una continuïtat d'atenció i cures a l'usuari.

Els treballadors parlen sobre la figura d'un possible expedient de regulació d'ocupació (ERO) sobre la Fundació. Apunten que la gerència, "escudats darrera aquest espectre i utilitzant perversament la por que genera, s'atorga el luxe de jugar amb la salut dels usuaris, els drets laborals dels treballadors i la possibilitat de no cobrar la nòmina mensual a partir de desembre", han reblat.