Rafael Amargo regalarà un espectacle especial al Festival Castell de Peralada

'Para Peralada' és el nom d'un muntatge que inclou 16 números i col·laboracions de grans artistes contemporanis i flamencs

L'espectacle 'Para Peralada' amb què Rafael Amargo felicita els 25 anys d'existència al Festival Castell de Peralada recorre molts pals del flamenc, des de la 'saeta' a la 'soleá', entre altres. A l'estil personal d'Amargo, cal sumar-hi la batuta de Juan Parrilla, el director musical de l'espectacle.

Els números que Amargo ha mostrat al llarg de la seva gira de presentació de 'Solo y Amargo' seran revisitats en la funció de diumenge. Una funció que, de fet, és el punt i final a aquesta gira. Però els espectadors que esperin veure l'Amargo més introspectiu (i "sol") no ho trobaran.

I és que a 'Para Peralada', el 'bailaor' anirà fent aparèixer sobre l'escenari (i al darrere) alguns dels seus amics i grans artistes i coreògrafs de la dansa i la cançó flamenca i contemporània. Diego Carrasco, Juan Parrilla, Remedios Amaya, els Gitanos del Sacromonte (María la Coneja i Curro Albaicín, Ramon Oller, les Princesas del Flamenco i, finalment, la ballarina principal de la companyia d'Amargo, Maria Toledo. 

Aquests són els noms propis que participen en l'espectacle de Rafael Amargo. Es tracta, en paraules del 'bailaor', d'un muntatge que vol ser "un dard al cor". No cal esperar, doncs, cap nexe narratiu, cap referència biogràfica de l'artista, ni cap fil argumental.

Únic espectacle flamenc

Val a dir, a més, que aquest serà l'únic espectacle de flamenc que es veurà a la present edició del Festival Castell de Peralada. Aquest fet ha estat especialment valorat per Amargo, que ha dit que això suposa "una gran responsabilitat". 

Amargo, que ha confessat que en aquest muntatge "està contingut", no ha volgut acabar la presentació de l'homenatge a Peralada sense abans, verbalitar les seves impressions a l'entorn del certamen. 

Ras i curt, el 'bailaor' ha assegurat que aquest és "un dels dos" grans festivals que queden a l'estat espanyol, i que ha sobreviscut a la crisi sense fer-se més petit, mantenint les seves apostes i la seva filosofia. En aquest sentit, Amargo ha confessat que ha preparat el seu espectacle "en correspondència amb l'esforç que fa el festival per fer-lo actuar".

Un nou càrrec (honorífic)

Amargo, instal·lat a Catalunya des de fa 10 anys, ha analitzat a petició dels periodistes el panorama del món flamenc en aquest país. En opinió seva, Catalunya és "una de les regions" on més s'aprecia aquest estil. 

Per justificar aquesta impressió, Amargo ha revelat que des que actua a Catalunya sempre ha omplert als seus espectacles mentre que a Madrid, assegura, l'afluència de públic era molt més incerta i fluctuant.

En relació amb aquesta qüestió, Amargo ha reivindicat la figura d'una "companyia nacional de dansa flamenca" catalana que tingui entitat i sigui de gestió pública. En aquest sentit, ha explicat que recentment se li va oferir un alt càrrec executiu a la Companyia Flamenca de Catalunya, responsabilitat que va declinar per diversos motius i que finalment va acceptar a títol "honorífic".

Projecte cinematogràfic

En un altre ordre de coses, Rafael Amargo ha avançat que prepara un projecte audiovisual (una pel·lícula, en principi) amb "una realitzadora catalana molt coneguda", el nom de la qual no ha volgut revelar.