Marxar de vacances mentre la policia et vigila la casa

Els agents de Palau-solità i Plegamans visiten els domicilis dels propietaris que ho sol·liciten per prevenir robatoris

Tancar la porta de casa abans de marxar de vacances sol anar acompanyat d'una certa inquietud per si algú aprofita la nostra absència per entrar-hi i remenar amb l'objectiu d'endur-se tot allò de valor que hi trobi. Tot i els esforços que es facin sempre queda un neguit que es pot veure parcialment cobert amb el Registre d'Absències, un servei gratuït que poden sol·licitar els propietari d'un pis, d'una casa unifamiliar o fins hi tot d'un establiment comercial de Palau-solità i Plegamans. 

Per fer-ho els interessats només s'han d'apropar fins la comissaria de la Policia Local i omplir un formulari amb les seves dades personals i algunes característiques específiques de l'immoble com, per exemple, si disposa d'alarma o si hi ha un gos perillós a l'interior.

Aquesta informació passa a formar part de la base de dades del cos sobre les cases buides perquè una patrulla pugui visitar-la un cop en cada torn. "Ho fem sempre que ens és possible i no hagi sorgit cap urgència", comenta el caporal Cristobal Domínguez, que explica que les tasques de reconeixement que duen a terme consisteixen en revisar l'exterior de la casa per detectar les possibles incidències: "L'examinem el primer dia per partir d'un escenari inicial", indica el policia que explica que en cas que es detecti alguna variació s'informa a la prefectura i s'intervé. El caporal també indica que sempre es demana una persona de contacte per si el propietari està "il·localitzable".

Actualment hi ha una quinzena de famílies que han confiat en la policia de Palau-solità i Plegamans per donar un cop d'ull a les seves llars, però la previsió és que a mitjan de setembre, quan finalitza aquest dispositiu de seguretat, el cos hagi vigilat prop d'un centenar d'immobles.

"Cada any incrementen lleugerament les sol·licituds perquè a poc a poc hi ha més gent que es va assabentant que oferim aquest control", assenyala Domínguez, que assegura que d'aquesta forma també s'incrementa la sensació de seguretat entre la població.

En aquestes primeres setmanes d'estiu la policia d'aquest municipi, que compta amb 14.000 habitants, només ha hagut d'intervenir en un robatori en un immoble en què els lladres van entrar quan els propietaris estaven dormint. 

Reducció de l'índex de delictes

L'any 2004 la Policia Local de Palau-solità i Plegamans i els Mossos d'Esquadra van engegar un dispositiu especial de seguretat per prevenir els robatoris en cases del terme municipal. Aquesta mesura es va adoptar després que es detectessin diversos robatoris silenciosos en torres d'urbanitzacions com la del Turó Castells de la localitat.

Les noves estratègies de seguretat i vigilància van donar els seus fruits i l'any 2006 els robatoris a domicilis van reduir-se gairebé a la meitat passant de 23 a 14. Actualment aquests casos són "puntuals", segons assenyalen els responsables de la Policia Local. En aquest sentit asseguren que "els índex delictius de la població estan per sota de la mitjana de la comarca". 

Recomanacions per prevenir robatoris

Amb l'objectiu de reduir el risc de robatori, la Policia Local ha editat un tríptic que s'ha distribuït a través de la revista del poble i també s'ha fet una falca publicitària que s'ha difós per la ràdio local.

Els principals consells passen per no deixar senyals visibles que mostrin que la casa és buida, com baixar totes les persianes; desar els objectes valuosos en llocs segurs, tancar tots els accessos amb clau, connectar l'alarma en cas que hi hagi, o avisar persones de confiança perquè
passin pel domicili a comprovar-ne l'estat i buidar la bústia, entre d'altres.

A banda existeixen mecanismes de seguretat que en els darrers anys s'han posat de moda com per exemple l'adquisició d'un temporitzador perquè els llums s'encenguin automàticament un cop al dia.

Tot plegat per dissuadir els possibles lladres i fer una mica més segurs els carrers en els dies de l'any que són menys concorreguts.