Roses passa de 300 a 140 venedors de top manta en un any gràcies a la pressió policial

Els comerciants demanen al Govern que prevegi sancionar també els clients

Els venedors ambulants es van convertir en un "verdader problema" a Roses i en els moments amb més top manta van arribar a comptar fins a 300 'manteros' a la zona del passeig marítim, sobretot a Santa Margarita. Segons el regidor de seguretat ciutadana, Àngel Tarrero, la intensificació dels operatius policials coordinats entre Policia Local, Mossos d'Esquadra i policia estatal ha permès reduir en un 56% el nombre de venedors. Aquest estiu, assegura, hi ha uns 130 venedors. "Demostra que la pressió policial funciona", ha opinat Tarrero que afegeix que no deixaran de fer operatius especial ni controls constants.

Aquest estiu, ja porten decomissades més de 2 tones de productes que els venedors ambulants tenien intenció de vendre. Aquests 2.000 quilos s'afegeixen a les set tones de materials que van comissar en els dos darrers anys. A més, també han aixecat unes 130 actes contra venedors per infringir l'ordenança municipal. Un venedor s'enfronta a una multa econòmica i a que li retirin el material. Tot i que Tarrero admet que les multes no s'acaben cobrant, creu que sí que és efectiu que es quedin sense els productes que volien vendre.

Roses ha estat un dels escenaris aquest dijous de presentació d'una campanya liderada per la Confederació de Comerç de Catalunya i que compta amb la complicitat del Govern i dels ajuntaments afectats per conscienciar els clients que comprar als top manta no és beneficiós "per a ningú". 

El secretari general Miquel Àngel Fraile, ha explicat que han demanat al Govern que prevegi multar també els clients per aconseguir que la ciutadania vegi amb bons ulls la compra als 'manteros'. Fraile ha recordat que alguns ajuntaments ja ho contemplen en les seves ordenances però creuen que seria més efectiu si es generalitzés al conjunt del país. 

El director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha explicat que des del departament estan estudiant quines mesures poden emprendre per contribuir a eradicar els top manta i ha recordat que la majoria dels venedors ambulants arriben al país de forma il·legal i de la mà de xarxes mafioses que fins i tot els extorqueixen.