Més de 13.000 persones participen de la marxa de torxes a Girona per commemorar l'1-O

Els gironins demanen la llibertat dels líders independentistes i els detinguts per terrorisme

[ACTUALITZAT 22:47h]

Més de 13.000 persones han omplert els carrers de la ciutat de Girona aquest dimarts per commemorar el segon aniversari del referèndum de l'u d'octubre amb una marxa de torxes. L'acte, organitzat per Girona Vota, ha arrencat a la plaça del Vi poc després de les 8 del vespre amb crits d'"u d'octubre: ni oblit, ni perdó" o "la nostra sentència, la independència".

La marxa ha desfilat pel carrer de Ciutadans i el de Ballesteries per arribar fins al pont de Sant Feliu on els manifestants han creuat el riu Onyar. Posteriorment han passat per davant dels Jutjats de Girona on han cridat "aquesta justícia és una merda" i han cantat els Segadors, sense aturar-se. Després la marxa ha il·luminat l'avinguda de Jaume I amb les seves torxes fins arribar a la plaça de l'U d'octubre on s'han fet diversos parlaments.

En ell diverses entitats han reclamat la llibertat dels líders independentistes empresonats i també dels membres del CDR que estan acusats de terrorisme. Una d'elles ha estat els advocats que formen el grup de Voluntaris pel Dret a la Defensa. El seu portaveu ha explicat que ja tenen identificats 35 guàrdia civils i policies nacionals que van actuar a Girona i la Bisbal durant el referèndum.

De tota manera els membres de l'associació ha demanat a la societat que "persisteixi i insisteixi" en la identificació d'agents "per seguir pujant en la cadena de comandament i veure qui va donar les ordres" de càrrega.

Posteriorment, els representants de les formacions independentistes a l'Ajuntament de Girona (JxCat, ERC i Guanyem Girona) han llegit un manifest unitari. Durant el torn de JxCat i ERC el públic ha cridat "unitat" i ha xiulat enmig dels seus discursos. Les tres formacions han incidit en la necessitat de fixar noves estratègies per fer efectiva la república catalana.

Per últim, el portaveu de Girona Vota, Sergi Font, ha llegit un manifest recordant que l'1-O és "la millor data" per "recuperar l'esperit" de l'1-O i, d'aquesta manera, convertir "la mobilització i organització popular" en la "clau" per articular "una nova estratègia independentista".

Font ha recordat que "és impossible" fer efectiva la independència "fiant-ho tot a les institucions" i per això ha recordat la importància de l'organització civil a l'hora d'organitzar el referèndum. El portaveu ha assegurat que la mobilització d'aquest dimarts és una de les moltes protestes que es faran aquesta tardor, sobretot arran de la publicació de la sentència.

L'acte ha acabat amb el cant dels Segadors i cap a tres quarts de deu l'entitat ha donat l'acte per acabat. La marxa de torxes és un acte que tradicionalment es celebra l'11 de setembre, però aquest any es va suspendre a causa de la pluja. Els seus organitzadors han coincidit en què l'1-O era "un bon dia" per recuperar aquesta mobilització.