Uns 150 voluntaris recullen mitja tona de brossa de paratges naturals de Palamós i Sant Feliu de Guíxols

L'organització destaca que bona part dels residus haurien acabat al mar

Només dues hores han necessitat els 150 voluntaris que aquest diumenge han participat a la neteja d'alguns dels paratges naturals de Palamós i Sant Feliu de Guíxols, per recollir més de mitja tona de brossa. Una brossa que molt probablement hauria acabat al mar i que "preocupa" als organitzadors de l'acte, l'associació Mou-te pel Mar. Els participants que han sortit de Palamós ho han fet des de la Llotja després d'un petit escalfament. Alguns han anat corrent fins a la Platja de Castell, el punt més llunyà dels que es netejaven.

D'altres han decidit acostar-se a la zona de Cap Roig o a la Platja de la Fosca, una de les que acumula més residus, especialment a l'estiu. La membre de Mou-te pel Mar, Judit Hidalgo, explica que malgrat que els mesos de juliol i agost augmenta el nombre de deixalles que es troben, el problema "hi és tot l'any".

Hidalgo ha fet especial esment en que els residus que s'han recollit "no acabaran al mar" i celebra que cada vegada "hi ha més consciència" per part de la ciutadania si bé "encara queda molta feina per fer".

"La realitat és que fan molta falta accions com aquesta, deixar de ser incívics, cuidar una mica més el nostre planeta i tenir en compte que el canvi climàtic és una realitat", explica Hidalgo. El seu company a l'associació, Miquel Ferrés, assenyala que tot i que el poble "es pot veure net", la realitat és que hi ha molts racons plens de deixalles.

Treball marítim

Ferrés ha explicat que durant la setmana diverses barques de pescadors s'han dedicat a intentar netejar el fons marí i han acumulat els residus en uns contenidors, per després fer-ne la tria i poder reciclar. "És increïble la quantitat de plàstics que s'arriben a llançar al mar", lamenta.

Un altre dels problemes són les burilles, que se solen trobar principalment a la sorra d'algunes de les platges. En aquest sentit, des de Mou-te pel Mar celebren la iniciativa d'algunes localitats costaneres del Baix Empordà que han decidit prohibir fumar a les seves platges.

Una "bona iniciativa"

Els participants s'han mostrat contents i consideren que es tracta d'una iniciativa "molt encertada" però que és "insuficient" per poder acabar amb el problema. La Gemma López és de Vic i ve habitualment a Palamós: "És una llàstima veure com s'acumula la porqueria que llancem i que després acaba al mar", concreta.

López creu que aquestes batudes de neteja també s'haurien de fer a la muntanya i en zones d'interior, ja que cada vegada hi ha més afició a anar aquests espais per part dels excursionistes. "Allà també tenim aquest problema", assenyala.

A la batuda d'aquest diumenge hi han participat grans i petits. Un d'ells, en Biel, creu que ajudar a netejar l'entorn repercuteix en el benestar de tots. "Després ve molt més de gust passejar pel teu poble", explica.