Lloret vol acabar amb els 'Disco-Tours', excursions guiades de pub en pub

L'alcalde, Romà Codina, assegura que multaran als guies que enxampin oferint aquests serveis per les molèsties i sorolls que causen

Lloret de Mar multiplica per quatre la seva població durant els mesos d'estiu, arribant a tenir 150.000 persones al municipis cada dia. Per això, el nou alcalde, Romà Codina, ha afirmat que cal revisar les ordenances de via pública i civisme per tal de ser "el màxim d'exigents" en el compliment de la normativa i minimitzar els efectes de tenir tanta gent al carrer. 

Un dels fenòmens que preocupa l'ajuntament és la proliferació dels anomenats 'Disco-Tours', unes excursions nocturnes que ofereixen alguns operadors turístics per tal de dur grups de 20 o 25 persones durant tota la nit de pub en pub. Segons ha explicat l'alcalde, les ordenances ja prohibeixen que, de nit, la gent vagi en grups grans pel carrer per evitar sorolls. Codina ha detallat que aquests grups generen molèsties perquè es passen la nit d'un lloc a l'altre bevent i, quan es traslladen, ho fan parlant fort i generen molèsties als veïns. "Si un grup de 20 o 25 persones a les tres de la matinada va d'un lloc a l'altre fa molt soroll", ha manifestat. 

Per això, un dels objectius a perseguir és acabar amb aquestes excursions nocturnes. Codina ha manifestat que sancionaran als guies que enxampin portant un grup de turistes d'un bar a l'altre amb l'objectiu de posar punt i final a aquesta activitat que s'ha convertit en una oferta més d'alguns operadors turístics especialment per a joves que visiten el municipi. 

Prohibir la prostitució 

Lloret de Mar no té cap ordenança que prohibeixi la prostitució a la via pública. Segons ha explicat Codina, ja des de l'estiu passat estan notant un augment del nombre de noies que, al carrer, ofereixen serveis sexuals sobretot als turistes. Actualment ja hi ha pressió policial per evitar que aquestes activitats vagin a més (hi ha hagut controls de documentació, per exemple) però Codina ha explicat que volen incloure la prohibició de la prostitució al carrer en la revisió de les ordenances que faran. 

A més, l'alcalde ha manifestat que també faran pressió en d'altres aspectes com la venda falsificada d'objectes, una qüestió ja regulada però que Codina considera que s'ha de penalitzar encara més. 

Fins ara, si la policia enxampava algú que des del balcó d'un hotel llençava algun objecte o, fins i tot, aigua als vianants que passen pel carrer, el podien sancionar. Ara bé, Codina vol que els hotelers siguin més responsables del que passa als seus establiments i ha dit que, quan revisin les ordenances, inclouran també sancions per als hotels en casos que detectin clients llençant coses al carrer. 

Més responsabilitat dels operadors en els viatges de menors

Les excursions de grups de menors que venen de viatge de la mà d'un operador turístic també ha generat alguns capítols que enterboleixen la imatge turística de Lloret. Aquest mes de juliol, per exemple, una noia de 16 anys de nacionalitat alemanya va morir a l'habitació d'un hotel de matinada després de patir diverses aturades cardíaques. Malgrat que els resultats definitius de l'autòpsia no es coneixen, sí s'han detectat restes d'alcohol en les proves inicials. 

Aquestes situacions poden obrir un debat entorn a la responsabilitat de l'ajuntament entorns als menors. Codina ha justificat que la policia ha de controlar que no es vengui alcohol a menors i que tampoc n'hi hagi que en beguin a la via pública, pràctica que també està prohibida a les ordenances. Ara bé, l'alcalde ha fet una crida a la responsabilitat d'alguns operadors turístics. 

Segons ha explicat, tenen coneixement que alguns viatges organitzats es fan prèvia signatura del compromís de l'operador turístic que diu als pares dels menors que els seus fills no sortiran sols de nit i que a mitjanit seran a l'hotel. "Si nosaltres veiem un grup de menors pel carrer de matinada no podem saber si estan amb les famílies, són veïns o venen amb viatge organitzat i sota quines condicions de contracte", ha justificat l'alcalde que diu que si els joves venen amb una agència la responsabilitat és d'aquesta. "Nosaltres podem vetllar per la seva seguretat i perquè no beguin", ha afirmat. 

El que passa dins els hotels, responsabilitat dels hotelers

El mateix discurs ha fet Codina pel que fa a fenòmens com el 'balconing', que ja ha costat diverses vides i accidents a la població. El darrer el va protagonitzar un jove alemany de 19 anys aquest estiu quan va caure d'un segon pis intentant accedir a l'habitació pel balcó i va quedar greument ferit. 

Codina ha demanat als hotelers que controlin en les condicions que arriben els clients a l'establiment i que els cridin l'atenció si no es comporten degudament. "Hi ha molts hotels on mai passa res perquè són estrictes i, si detecten un client que no es comporta, el fan fora", ha dit Codina que ha animat la resta d'hotelers a seguir aquest exemple. 

Concurs d'idees per reformar l'avinguda Just Marlès

Durant la campanya, Codina va defensar que calia una remodelació de l'avinguda Just Marlès, el carrer que concentra l'oci nocturn de Lloret de Mar. Ara, com alcalde, Codina ha avançat que a l'hivern arreglaran les voreres i les escales "perquè estan molt malmeses" i que faran un concurs d'idees perquè es presentin projectes per a la remodelació de l'avinguda amb l'objectiu de "pacificar-la". 

Codina defensa que el fet de posar terrasses a les voreres és una bona mesura perquè, segons afirma, han detectat que allà on hi ha terrasses la gent, a l'estar asseguda, està més "tranquil·la" i hi ha menys aldarulls.