Ecologistes de Girona reclamen a l'Ajuntament que declari l'emergència climàtica

Les entitats també demanen polítiques mediambientals

Aquest divendres a la tarda l'Ajuntament de Girona registrarà l'entrada d'una petició perquè la ciutat es declari en emergència climàtica. D'aquesta manera, una quinzena d'entitats ecologistes gironines pretenen aconseguir un posicionament "clar i nítid" del consistori en relació a la importància d'aplicar polítiques mediambientals de manera "urgent". Tot plegat, abans de la vaga mundial prevista per d'aquí una setmana i que comptarà amb una mobilització també a la ciutat de Girona.

Fins el dia 27, però, les diverses associacions que han signat un manifest en suport a la vaga faran diverses accions per tal de sensibilitzar la societat, i obligar els polítics a "no quedar-se de braços creuats". Entre aquestes iniciatives hi ha una marxa de l'anomenada "massa crítica" que de manera espontània passegen pels diferents carrers de la ciutat per tal de reclamar més espai per a les bicicletes.

De fet, un dels objectius dels convocants és que la declaració d'emergència climàtica comporti una sèrie de decisions com l'impuls de la mobilitat sostenible, o el que és el mateix, reduir el nombre de cotxes que funcionen amb benzina en favor del vehicle elèctric, les bicicletes o el transport públic.

Malgrat que no han volgut especificar quines accions es duran a terme, ni en quins espais de la ciutat, les entitats s'han queixat que l'Ajuntament de Girona "no ha fet res" en zones que "fa temps que "cal pacificar" des d'un punt de vista mediambiental.

Per això, han reclamat "mesures concretes i plans ambiciosos" per tal de fer de Girona una ciutat en la que es mostri la "preocupació" pels efectes que està deixant el canvi climàtic. "Cal començar a actuar i per això els governs han de posar-se les piles i fer coses efectives cadascun al seu nivell", ha assenyalat la portaveu de Fridays for Future a Girona,
Àfrica Coto.

Problema amb l'aigua

Una de les entitats signants del manifest és Aigua és Vida, que fa anys que reclama que s'incrementi el cabal del riu Ter al seu pas per Girona ja que és "molt baix" i incompleix la normativa vigent. "Continua passant molt poca aigua i som escèptics sobre el que ens diuen que el 2028 s'haurà solucionat", ha assenyalat el seu portaveu, Pau Masramon.

Des d'aquesta entitat també han reclamat que es comenci a fer una gestió pública de l'aigua a la ciutat. En aquest sentit, ha recordat que mentre que l'assumpte continua als jutjats i encara no hi ha la gestió directa de l'ajuntament.

Mala participació

Masramon també ha criticat les fórmules de participació de l'ajuntament que considera "patètiques" i ha demanat que es pugui facilitar l'acció dels ciutadans. "Sabem que aquestes mocions o instàncies acaben plenes de pols en un calaix. Calen canals de participació més directes i potents", ha concretat.