Vidreres decidirà el futur dels correbous amb una consulta popular

S'ha decidit en una reunió sobre els darrers incidents

El municipi de Vidreres (Selva) ha decidit deixar en mans dels veïns el mantenir o eliminar els correbous a la població mitjançant la celebració d'una consulta popular.

Aquesta resolució s'ha pres després de la reunió celebrada per analitzar els incidents que van tenir lloc durant la festa major del passat 1 de setembre quan un toro va saltar la tanca i ferir a 19 persones, un d'elles de gravetat que va estar ingressada a l'hospital durant quatre dies i fou necessari operar-la d'urgència. L'alcalde del municipi, Jordi Camps, ha avançat que encara no tenen cap data en ment, però sí que "l'objectiu és fer-la abans de la primavera de l'any vinent".

Arran dels fets, l'Ajuntament va anunciar aleshores que es reuniria amb l'entitat organitzadora i prendria una decisió sobre el futur de l'esdeveniment en els dies següents. Amb tot, el consistori s'ha rentat les mans i no ha volgut prendre una decisió, cedint la responsabilitat als ciutadans.

Diverses entitats animalistes, per la seva banda, van reclamar al consistori que suspengui definitivament els correbous i estudien emprendre accions legals.

El primer pas per fer efectiva aquesta consulta popular que farà el consistori de la Selva és "demanar assessorament a la Generalitat" per veure com poden organitzar-la. A més, l'alcalde també ha anunciat que parlaran amb "altres ajuntaments que també han fet processos participatius per parlar dels correbous" i aprendre de les experiències prèvies.

Per tot això, Jordi Camps encara no ha pogut concretar cap data sobre la celebració d'aquesta consulta, però sí que s'ha marcat l'objectiu de fer-la "abans de la primavera de l'any vinent", concretament abans del mes d'abril.

De moment, l'alcalde encara no han pogut confirmar si inclouran el vot digital o no i si obriran la consulta als majors de 16 anys. El que sí que ha remarcat Camps és que hi podran participar "totes les persones empadronades en el municipi" que actualment tenen dret a vot.

En cas en què el resultat de la consulta sigui a favor d'abolir els correbous, en la propera festa major ja no s'hi inclourà aquest acte. Si els veïns voten a favor de mantenir-lo, Camps ha avisat que revisaran totes les mesures de seguretat per tal de garantir que no es repeteixi cap cas similar.

L'únic correbous gironí

El correbous de Vidreres és l'últim que encara es celebra a les comarques gironines. Es tracta d'un dels actes amb més antiguitat que hi ha en el programa de la festa major del municipi. El diumenge 1 de setembre un toro es va escapar del recinte i va accedir a les grades, on va començar a envestir al públic.

Fins a 19 persones van resultar ferides. Una d'elles va ser operada d'urgència a l'Hospital Josep Trueta i tres dies més tard ja va ser donada d'alta. La resta de ferits, el mateix dilluns sortien pel seu propi peu de l'Hospital Josep Trueta i el Santa Caterina, després d'una evolució positiva.