Zapatero convoca les eleccions generals el 20 de novembre

El president del govern espanyol creu que hi ha marge suficient per culminar les reformes necessàries

José Luís Rodríguez Zapatero ha anunciat des de la Moncloa la data de les properes eleccions generals. I ho ha fet fixant-les en el 20 de novembre i explicant els motius que l'han portat a avançar els comicis que s'havien de celebrar al març. El president espanyol ha volgut fer un balanç positiu de l'acció del seu govern, assegurant que l'executiu "ha cobert en bona mesura els objectius que es va marcar per la segona part de la legislatura". "Les reformes substancials que el govern va comprometre amb la presentació de l'estratègia de l'economia sostenible de 2009 estan aprovades o pendents d'una propera conclusió", ha detallat, tot afegit que "el procés de consolidació fiscal està encarrilat per aconseguir els objectius que ens havíem proposat". 

Zapatero ha valorat també que en un context "encara complicat", la "recuperació de l'economia espanyola continua i comença a tenir signes positius en ocupació". A tot això, se suma també les intencions del president espanyol d'aprofitar el mes de setembre per demanar "un especial esforç" als grups polítics del Congrés i el Senat per acabar de tirar endavant normes i projectes que, segons Zapatero, suposarien "la culminació" dels seus compromisos. Entre aquestes lleis que resten per aprovar, el cap de l'executiu 

Ha destacat la normativa "d'agilització processal, concursal o de la jurisdicció social". Zapatero també ha demanat que es tirin endavant, "perquè suposen una extensió de drets a col·lectius importants", la llei d'integració de treballadors agraris en el règim general de seguretat social, amb un milió de beneficiaris, i la llei de reconeixement i protecció integral a les víctimes del terrorisme.

Així, Zapatero ha vist "el moment" per "anunciar un calendari per celebració i convocatòria" dels comicis espanyols. "Les eleccions se celebraran el 20-N i per a això exerciré la facultat de convocar-les el 26 de setembre, i el 27 hi haurà la publicació de la convocatòria, d'acord amb els 55 dies de termini que estableix la llei", ha determinat. En aquest sentit, ja explicat que ha escollit el 20 de novembre per celebrar les eleccions perquè així "el nou govern es pugui fer càrrec de tot l'exercici econòmic de 2012 des de l'1 de gener". Zapatero considera que d'aquesta manera, a més, "es projecta certesa" i així "el debat ja no girarà sobre de la data electoral" i tant el govern com els partits es podran centrar en "la feina". 

El president ha afirmat que la reflexió que l'ha portat a avançar les eleccions "se sustenta en que ens permet acabar coses substancials per complimentar la reformes que garanteixin la recuperació econòmica i el control del dèficit públic". A més, ha considerat que "la certesa" que crea amb l'anunci aporta "estabilitat" i això "és una garantia pel conjunt de l'economia i les institucions".

Zapatero ha explicat que la data de les eleccions "estava decidida des de feia temps" i ho ha volgut desvincular de qualsevol intenció electoralista, partidista o d'expectatives pel PSOE. El president ha detallat que "tots els que ho havien de saber", ja coneixien la data, i només ha reconegut que el candidat dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba, estava al cas de les seves intencions. 

Estabilitat, mercats internacionals i agències de qualificació

Amb tot, a Zapatero no se li escapa que els mercats internacionals i les agències de qualificació estaven molt pendents de l'estabilitat a l'Estat espanyol. El propi president ha reconegut que per aconseguir allunyar-se del perill econòmic "hem d'aplicar el més ràpidament possible les mesures de l'eurogrup". Tot i reconèixer que les últimes dades i les que vindran d'aquest estiu poden "generar volatilitat", ha remarcat que, al seu criteri, l'Estat està "assentat fermament en la credibilitat de les reformes i en l'esforç continuat del control de la despesa i la reducció de dèficit". Zapatero, però, ha volgut alertar als mercats internacionals que "han d'anar assumint que el pla dels líders de l'eurogrup és sòlid i creïble". Per últim, i al respecte de les valoracions que les agències de qualificació fan de l'economia i estabilitat espanyoles, el president ha advertit que veu "clarobscurs" en la seva valoració. 

Nou decret pel dèficit

Zapatero ha aprofitat el balanç que ha fet del darrer curs polític i les qüestions que té pendents el govern abans de les eleccions per anunciar l'aprovació d'un nou decret llei centrat en el dèficit i en la seva reducció. El president ha considerat que les darreres dades "ens situen en bones condicions per acomplir l'objectiu de dèficit del 6%", però tot i això ha volgut "demanat un esforç addicional" per "assegurar la seva consecució" i perquè "si hi ha una petita desviació, és preferible que sigui per reduir més del compte i no per quedar-nos amb menys". 

El nou decret, que s'aprovarà en el Consell de Ministres del 19 d'agost, té per objectius "millorar la recaptació de l'impost de societat, aconseguir la reducció del cost farmacèutic al sistema públic de salut", i contindrà "noves mesures per la creació d'ocupació", ajudant així a "reduir el dèficit i a millorar la situació". Zapatero no ha volgut donar més detalls al respecte.