El Govern demana als ajuntaments més endeutats que apugin impostos i redueixin serveis

Alcaldes que van assistir a la reunió de Governació reclamen crèdits i ajuts per evitar caure en fallida

L'Ajuntament d'Igualada (Anoia) ha estat un dels 38 consistoris catalans que aquest dijous s'han reunit amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. El consistori deu més de 50 MEUR, una xifra que suposa un endeutament de gairebé el 95%. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha explicat a l'ACN que en aquests moments, la principal preocupació de l'ajuntament és "l'incapacitat de fer front als proveïdors a curt termini".

Castells ha assegurat que la reunió ha servit per buscar solucions a les dificultats financeres dels ajuntaments. Unes solucions que, segons ell, "passen pel sentit comú". Entre elles, Castells ha destacat la reducció de la despesa a partir de la mancomunitat de serveis i "no estirar més el braç que la màniga". En el cas concret d'Igualada, l'alcalde ha afegit que també "es vol fer un pla de sanejament i viabilitat que comporti que en tres anys puguem garantir l'equilibri financer del municipi". Segons Castells, les mesures s'han de prendre "amb caràcter urgent". 

L'alcalde ha definit la situació del consistori igualadí com "la d'un excursionista que té la motxilla plena de deute i les cames molt febles amb uns ingressos molt pobres i mal plantejats". "És una situació poc agradable, però que hem heretat", ha afegit. Castells ha assegurat que l'objectiu és l'equilibri financer per evitar que els ajuntaments facin fallida. Per això, l'alcalde ha avançat que han demanat ajut "extraordinari i urgent" a la Diputació de Barcelona per fer un pla de viabilitat i una auditoria que mostri "on estem i qui ens ha portat". 

Tossa de Mar, tercer pla de sanejament en només cinc anys

Un altre dels ajuntaments que també ha assistit a la reunió d'aquest dijous és Tossa de Mar (Selva). Segons la seva alcaldessa, Gisela Saladich, la trobada ha estat positiva, ja que els municipis s'han sentit "recolzats" pel Govern. Saladich ha explicat a l'ACN que la línia que els consistoris han de seguir és la de l'austeritat per equilibrar els seus pressupostos, disminuint serveis i augmentant impostos. En aquest sentit, l'alcaldessa de Tossa ha assegurat que l'executiu català també ha donat un missatge d'optimisme als ajuntaments. "Si fem els deures i prenem les mesures adients ens en sortirem", ha subratllat Saladich. 

Saladich ha destacat que durant la reunió d'aquest dijous, el Govern ha anunciat que s'ha reunit amb el sector banquer perquè atenguin als ajuntaments de la millor manera possible per obrir les línies de crèdit que necessiten. L'alcaldessa de Tossa, però, ha destacat que lel Govern també els ha explicat que compten amb un finançament molt deficient, i que de la mateixa manera que els ajuntaments lluiten a Catalunya, la Generalitat ho fa a Madrid per tenir un finançament millor. "Estem en una cadena de finançaments molt compromesos i dificultosos", ha apuntat Saladich.

La situació financera de l'Ajuntament de Tossa de Mar és "molt difícil", segons ha apuntat l'alcaldessa. El consistori acaba d'aprovar un nou pla de sanejament econòmic financer, el tercer en només cinc anys. Segons ha explicat Saladich, el desequilibri previst entre ingressos i despeses d'aquest any serà de més d'un milió d'euros, que es veu agreujat si s'acumula el desequilibri que ja hi va haver l'any 2010, ja que augmenta en uns 3 milions d'euros. Per millorar aquesta situació, el consistori haurà de reduir serveis i apujar impostos. "No ens agrada fer-ho, però és la única manera de sortir-nos-en", ha destacat Saladich.