Un miler de persones participen en la marxa del xuixo de Girona més solidària

Els beneficis aniran destinats a l'Oncolliga

L'any que celebra el centenari del xuixo s'ha tancat aquest diumenge al matí amb la clàssica Marxa del Xuixo. Aquesta ha estat la divuitena edició d'una caminada que aquest any ha desbordat les previsions de l'organització. Un miler de participants no han volgut perdre's aquest esdeveniment que commemora i homenatja un dolç típic de Girona inventat fa 101 anys per Emili Puig en el seu obrador del Barri Vell de la ciutat.

La marxa ha arrencat puntual a les deu del matí de la pista poliesportiva de Sant Daniel. D'allà ha recorregut trams asfaltats i de camí, fins a pujar al Castell de Montjuïc. Allà, els participants han pogut menjar un entrepà just abans de continuar la ruta que ha passat per davant de diversos obradors que fan aquest dolç artesà de Girona, i que col•laboren amb la Marxa del Xuixo.

Després, el miler de persones que s'han inscrit han enfilat de nou cap a la Vall de Sant Daniel, on els esperava, com no podia ser d'altra manera, un xuixo. En total han estat prop d'un miler de dolços que s'han repartit entre petits, joves i grans que han acudit a la marxa.

Xuixos solidaris

Una de les particularitats de la marxa és que els beneficis que s'han tret de la inscripció han anat destinats a la Fundació Oncolliga de Girona. La seva presidenta, Lluïsa Ferrer, es mostra "molt orgullosa" de la festa i la resposta de la gent. "Som una societat solidària i val molt la pena conservar tradicions com aquesta".

Ferrer s'ha mostrat "sorpresa" per la quantitat de gent que s'ha acostat a caminar i reconeix que es tracta d'una festa "consolidada". "Ens va costar molt tirar-la endavant però cada vegada hi ha més gent que ens ajuda", explica.

Un 20% més de producció

L'acte d'aquest diumenge ha servit per posar el punt i final als actes de commemoració del centenari del xuixo. El seu comissari, Salvador Garcia-Arbós, destaca que han aconseguit donar un impuls important al xuixo. "L'hem aconseguit rellançar. De fet, la producció ha augmentat un 20% el darrer any", ha concretat.

Arbós explica que la ruta d'aquest any ha estat "especial" perquè passava per obradors i llocs significatius. El comissari diu que cada vegada es valora més aquest dolç gironí i més gent en consumeix.