Uns 3.000 hondurenys celebren el seu dia en una trobada a Girona

La trobada ha tingut balls tradicionals, concerts, gastronomia i molta reivindicació

La comunitat hondurenya de les comarques de Girona va celebrar ahir el seu dia al Pavelló de Fontajau amb una gran festa amb balls tradicionals, concerts i gastronomia. Una festa que ja fa quatre anys que es fa a la demarcació i que aquest 2019 compta amb la participació d'artistes rellevants del país centre-americà com 'El Chevo' – guanyador d'un grammy amb Pitbull – o 'Lin Coust'.
La festa va comptar també el suport de diversos diputats com la republicana Ana Surra, que assenyala que la comunitat llatinoamericana "és un sol poble" i per això "cal donar suport" a les activitats que es facin. En Saady Suazo, un dels organitzadors, explica que esperaven que unes 3.000 persones passin per Fontajau i diu que hi haurà gent de tota la demarcació i altres de la Catalunya del Nord. Suazo explica que l'esdeveniment pretén denunciar la "repressió" que es viu al seu país.
A més, al final de l'acte - ben entrada la matinada - se sortejarà un bitllet d'avió per anar a Hondures entre tots els assistents, a més de paquets per enviar material al país centreamericà i samarretes de la selecció hondurenya de futbol. "És el nostre dia i el volem celebrar com si fóssim a casa nostra malgrat que estem a molts quilòmetres", explica Suazo.
 
L'acte celebra el 198è aniversari de la independència d'Hondures i ha començat amb les declaracions institucionals per part de diversos representants polítics. Després s'han fet balls tradicionals per part d'una associació cultural. Després han començat els concerts i la festa s'allargarà fins més enllà de la mitjanit.

Llibertat d'expressió

Una de les particularitats de la festa era la cercavila que recorria el centre de Girona. Una cercavila que aquest any no s'ha fet en solidaritat per "la repressió i la retallada de drets fonamentals" que s'està aplicant a Hondures, segons explica Suazo.

De fet, des de l'Associació Cultural Social d'Hondures a les comarques de Girona, organitzadora de l'acte, asseguren que la realitat del seu país queda "silenciada" moltes vegades per la situació a Veneçuela i Nicaragua.