Els treballadors del transport sanitari urgent comencen aquesta mitjanit una vaga indefinida

S'han establert uns serveis mínims del 100% per tal de garantir el servei

Els ciutadans poden començar a notar que el servei que ofereix el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) no és com fins ara perquè des de la mitjanit de divendres 22 la patronal ja està aplicant les retallades que va anunciar com a conseqüència de la reducció pressupostària del Departament del Salut. 

És el que denuncien els sindicats, que alerten que les retallades representen 47 ambulàncies menys en servei, 935 hores diàries de cobertura menys i l'eliminació d'aproximadament 500 llocs de treball, segons UGT. Això farà que el SEM compti amb menys ambulàncies que s'hagin de desplaçar fora de la seva zona habitual de cobertura i el temps de resposta serà més llarg. 

Pel que fa al servei d'ambulàncies no urgent o programat la retallada serà d'un 12% de l'activitat global en els centres de rehabilitació, centres de dia, hemodiàlisi, altes hospitalàries, trasllats interhospitalaris, etc., i també s'allargarà el temps d'espera dels pacients.

Quant a la destrucció de llocs de treball, l'empresa Transport Sanitari de Catalunya, que representa el 37% del sector i compta amb una plantilla de 1.090 treballadors, va registrar dijous passat al Tribunal Laboral de Catalunya un ERO d'extinció de contractes que podria afectar unes 200 persones.

En total, al sector del transport sanitari a Catalunya hi treballen unes 5.000 personal, un 25% de forma temporal.

Reunió amb CatSalut

Els sindicats s'han reunit aquest dilluns amb CatSalut, que ha instat les parts a seguir endavant amb les negociacions entre els sindicats i la patronal per trobar una solució al conflicte. La reunió ha tingut lloc a la seu de CatSalut a instàncies dels sindicats, que han volgut explicar la situació.

Amb tot, la reunió de mediació al Departament d'Empresa i Ocupació de divendres passat entre els sindicats i l'Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies (ACEA) va acabar sense acord, segons UGT, pels temors a què les patronals presentin expedients de regulació d'ocupació.Com que la reunió va acabar sense acord, la UGT de Catalunya, CCOO i la USOC van decidir continuar endavant amb la vaga indefinida convocada al transport sanitari urgent a partir de la mitjanit d'aquest dilluns.