Una tona de pólvora a punt per cremar als focs de Blanes en un entorn de màxima seguretat

El dispositiu de seguretat d'aquest any incorpora dues unitats subaquàtiques dels Bombers i Mossos per reforçar la zona de mar

A les quatre de la matinada, ha començat la descàrrega del material explosiu que inaugurarà el Concurs Internacional de la Costa Brava, Trofeu Vila de Blanes, que aquest any arriba a la seva 41a edició. La zona de tir, la roca de Sa Palomera, s'ha convertit en una zona de seguretat restringida, per mar i també per terra, en tractar-se d'una zona de bany.

El dispositiu de seguretat dels focs de Blanes d'aquest any inclou fins a 16 ambulàncies; 32 agents de la Policia Local; 20 de Mossos d'Esquadr GRAE; 3 de la Creu Roja; les dues unitats subaquàtiques de Bombers (GRAE) i la de Mossos, així com 16 socorristes. Aquest any s'ha volgut reforçar la zona marítima amb les dues unitats subaquàtiques, després de la prova pilot de l'any passat, que a partir d'ara s'incorporen al Pla d'Emergència. El cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, assenyala que d'aquesta manera es cobreixen també aquells actes imprevistos a la zona de mar, on s'hi acumulen desenes d'embarcacions de particulars que gaudeixen dels focs des d'aquesta altra perspectiva. "Una embarcació que patís un foc, una urgència mèdica o que algú caigués a l'aigua, tot això quedaria cobert", apunta Pouy.

Els restaurants pròxims a la zona també han protegit els tendals amb material ignífug per evitar els danys d'alguna guspira, com va passar amb un tendal de petites dimensions l'any passat. També es van trencar els vidres de varis establiments pròxims a Sa Palomera per l'ona expansiva d'un dels petards de dins l'aigua, que va explotar de forma imprevista sense provocar més danys. Precisament l'empresa que aquest any inaugurarà els focs és la que va viure aquest últim incident i ja s'han près totes les mesures necessàries perquè no torni a passar.

Més restriccions

Abans de començar l'espectacle, a dos quarts d'onze de la nit, s'obligarà a marxar a totes les persones de bars i terrasses pròximes a Sa Palomera, però els particulars dels apartaments podran quedar-se a casa, sempre i quan no surtin a l'exterior. Això podria canviar en els pròxims anys, segons explica Pouy, en compliment del nou reglament d'explosius a nivell estatal. Fins ara, la distància de seguretat tenia en compte la zona de tir i el calibre (el diàmetre extern de l'artefacte pirotècnic), però a partir de l'any que ve es tindran en compte també els edificis propers a la zona de tir. Això vol dir que es pot haver d'evacuar a tothom, fins i tot els particualrs, però encara s'està estudiant com s'adaptarà l'espectacle a la normativa amb la col·laboració d'altres ciutats que organitzen esdeveniments similars com és Sant Sebastià.

Un espectacle molt colorista

La guanyadora del concurs de l'any passat, la valenciana Europlá, té preparat un espectacle on es fa "molta èmfasi en els colors", segons explica el copropietari Quico Martínez, que avança que els focs començaran amb una "mostra de paleta cromàtica molt brillant, que formarà un gran car iris en tro". Aquest és un espectacle completament digital, és a dir, amb unes 437 ordres individuals de tir i sense utilitzar les tradicionals metxes de pólvora.

La ciutat de Blanes els porta sort perquè ja acumulen dos primers premis (el 2005 i 2006) i un segon premi molt renyit, entre d'altres guardons. "Quan vinc aquí és com si estiguéssim a casa" explica l'altra propietari de l'empresa valenciana, Salvador Armengol, que afirma: "L'escenari de Sa Palomera és ideal i fa que els focs llueixin molt".

La resta de concursants d'aquest any són: Hermanos Fernández de Múrcia (23 de juliol); Malta Fireworks, de Malta (24); Pirofantasia C. Caballer de València (25); Parente Fireworks, d'Itàlia (26) i la Pirotècnia Zaragozana, de Saragossa (27 de juliol).