Completen la descoberta dels banys públics d'Empúries i part del clavegueram de la ciutat romana

Les termes s'incorporaran al circuit de visites del jaciment en el pròxims anys, un cop l'espai s'hagi museïtzat

Les termes eren un equipament "imprescindible", no només per a la higiene i els banys, sinó també per la vida social que s'hi feia com a punt de trobada, segons explica la coordinadora del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, Marta Santos. Era un lloc molt freqüentat, on s'hi menjava i es bevia i a pesar del pas del temps, encara en queden indicis. Aquest dijous s'extreia una àmfora de vi amb segell de Tarragona, amb molt bon estat de conservació. Es trobava just a l'anomenada 'insula 30', la zona delimitada de 1.150 metres quadrats on es troben les termes i els carrers que la delimiten.

Molt a prop de l'àmfora, hi havia el dipòsit d'aigua que s'ha descobert en la campanya d'aquest any i que ha permès comprendre millor el subministra de l'aigua que utilitzava l'espai termal, que també comptava amb un pou de 26 metres quadrats localitzat en anteriors treballs. Aquest era l'últim sector que faltava per excavar d'aquesta ínsola, descoberta l'any 2000.

Unes termes molt ben situades

Durant les tres setmanes que han durat els treballs d'excavació, s'ha pogut deixar totalment al descobert aquesta zona, que en un futur passarà a incorporar-se al circuit del jaciment que es pot visitar. Abans, però, s'haurà de restaurar i museïtzar i per tant encara falten anys perquè sigui visitable. I és que un dels atractius d'aquestes termes és que estan molt ben situades i perfectament connectades amb les cases i el fòrum que actualment ja es poden visitar.

Per altra banda, aquest any també s'ha volgut deixar al descobert part del clavegueram d'aquesta zona. Un dels arqueòlegs de la campanya, Pere Castanyer, destacava la complexitat de les canalitzacions que permetien treure l'aigua residual de les termes i els locals comercials del costat. Un cop estudiat, es tornarà a tapar fins que es pugui museïtzar i així garantir-ne la seva conservació. En un futur, els visitants podran veure la "part subterrània" de l'antiga ciutat romana, que no era visible "ni pels mateixos romans", destaca Castanyer.

Objectes quotidians

Els experts asseguren que les termes van estar en funcionament fins al final de l'ocupació de la ciutat, abandonada a finals del segle III d.C, una dada que també demostra la importància que tenia aquest espai per als seus habitants. Es tracta d'una edificació complexa, on se sobreposen les diferents construccions que s'hi han fet amb el temps i per tant s'espera poder tenir una dada fins ara desconeguda, el moment en què es va instal·lar aquest equipament.

Per altra banda, també s'han trobat objectes quotidians com ara joies -anells, peces de collaret- objectes d'ós com ara un dau i les seves fitxes o agulles de cabell; un picarol petit de bonze, monedes i llànties de ceràmica, entre d'altres. No són "espectaculars", segons reconeix Santos, però ens parlen de la vida quotidiana dels habitants de la ciutat.

Les excavacions s'han fet en el marc del Curs d'Arqueologia d'Empúries, que aquest any arriba a la seva 65a edició, amb estudiants vinguts d'arreu de l'estat i de França i Itàlia. La falta de pressupost no ha fet possible que aquest any hi haugés una nova campanya arqueològica, a banda del curs.