Els pagesos de la Muga necessiten 25 h³ per regar però les previsions en garanteixen només la meitat

Molts pagesos encara no han sembrat pendents de l'aigua que tindran

La situació de l'embassament de Boadella és diferent de la que presenten la majoria de pantans catalans. Mentre la mitjana de capacitat dels embassaments catalans és del 87% (a 12 de maig), l'embassament de Boadella (Alt Empordà) està només al 43% quan fa un any estava al 72%. Això fa que, segons ha detallat Hernàndez, tot l'aigua de boca estigui garantida per l'estiu s'hagin d'aplicar restriccions en l'agricultura. 'No serà una restricció per decret sinó que és real, per manca de recursos', ha matisat.

Fins ara, l'ACA havia acordat amb els regants desembassar uns cinc o sis hectòmetres cúbics bàsicament per garantir el manteniment de l'arbrat. Segons ha indicat Hernàndez, les darreres pluges han fet augmentar el desembassament fins als 10 hectòmetres cúbics i, les previsions més optimistes (sempre que continuï plovent), garanteixen tenir-ne 12.

De fet, molts pagesos encara no han sembrat a l'espera de saber quines disponibilitats d'aigua tindran ja que, segons quin conreu com el blat de moro, requereix molta aigua per ser regat. Segons ha indicat el director de l'ACA, la situació ha millorat els darrers dies perquè ha plogut i, segons ha dit, si continuen les precipitacions es podrien garantir uns 12 h³ d'aigua per regar, uns valors que farien que la campanya 'es pogués salvar', segons ha dit Hernàndez. No obstant això, des del sindicat d'Unió de Pagesos, el seu coordinador nacional, Joan Caball, ha insistit que cal garantir com a mínim uns 18 h³ per aconseguir tirar endavant els cultius. 'Amb 12 h³ conreus com els de blat de moro ja patirien', ha manifestat.

Segons ha remarcat Hernàndez, la voluntat de l'ACA és 'no abaixar la guàrdia' en el cas de la Muga. Per això, la comissió encarregada de decidir el desembassament que es destina al reg es reunirà periòdicament per decidir, segons les pluges i la capacitat del pantà de Boadella, quan es desembassa en cada moment. Aquest comissió es reuneix, habitualment, només dos cops per any. 'La comissió es reunirà sempre que sigui necessari per decidir quanta aigua fem servir pel reg', ha indicat.

A més, ha indicat que des de l'ACA treballen en diversos projectes per millorar els abastaments i, entre d'altres, ha destacat que cal que avanci la depuradora de Figueres perquè podria arribar a garantir fins a un 20% de l'aigua que es necessita per a una campanya de reg i, a més, aportaria aigua durant tot l'any.

Portbou, a punt de signar

D'altra banda, el director de l'ACA també ha explicat que només manca la signatura del conveni entre l'Ajuntament de Portbou (Alt Empordà) i l'ACA per a la cessió de la titularitat i la gestió del pantà de Portbou a la Generalitat. L'acord, que ha de passar primer per Patrimoni, farà que sigui el Govern qui s'encarregui de pagar el manteniment de l'equipament. De fet, l'ACA ja es va encarregar de reparar l'esquerda per on es perdien diàriament 30.000 litres d'aigua.

Hernàndez ha indicat que només cal que acabin els tràmits burocràtics però que, tot i que manca formalitzar el conveni, l'ACA ja s'està fent càrrec de la gestió del pantà i també de les despeses derivades.