La programació escènica de tardor a Figueres aposta per artistes del territori

Les entrades surten dijous a la venda

La regidoria de cultura de l'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) ha presentat més d’una quarantena de propostes escèniques que es podran veure durant els mesos de setembre i desembre als diferents escenaris del municipi (Teatre Municipal el Jardí, Sala La Cate i Auditori Caputxins), que enguany participaran de forma estable i recurrent en el conjunt de la programació escènica de la ciutat després de diverses inversions per millorar-ne la funcionalitat i comoditat de l’espectador.

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, ha destacat que "aquesta programació aposta per fer de Figueres una ciutat amb una temporada escènica potent i amb una clara voluntat d’oferir una gran varietat artística al públic per acostar el teatre a la gent”.

El Teatre Municipal el Jardí serà un cop més l’escenari dels espectacles de gran format, entre els quals hi ha, classificats com a espectacles “Excel·lent”, La reina de la bellesa de Leenane de La Perla 29; la multi guardonada als Premis Butaca,Una gossa en un descampat de la banyolina Clàudia Cedó; la comèdia Lapònia, protagonitzada per Roger Coma i, com a primera proposta Excel·lent de la temporada, la reconeguda companyia sevillana Atalaya TNT, que torna a Figueres després de 3 anys, presenta la seva versió del clàssic; El Rey Lear de Shakespeare.

Sobre aquesta última proposta cal destacar que, en col·laboració amb el Teatre Principal d’Olot, s’oferirà un 50% de descompte sobre el preu de l’entrada a totes les persones que comprin l’entrada per anar a veure El Rey Lear a Figueres el 12 d’octubre i per Así que pasen cinco años, amb la mateixa companyia, el dia abans (11 octubre) a Olot.

A banda de les propostes de gran format, aquest escenari tornarà a acollir la fórmula de públic i actuació en el mateix espai amb dos espectacles. D’una banda, la companyia Llançat, formada per joves graduats de l’escola superior d’art dramàtic Eòlia, entre els quals hi ha la vilafantenca Ariadna Colomer, presentarà el musical Una habitació buida (espectacle Estrella), amb música de Clara Peya. La segona proposta que podrà veure el públic és el nou muntatge de la companyia figuerenca La Funcional, que a partir de contes de Pere Calders estrena l’obra Finestres.

Pel que fa a les propostes de mitjà i petit format, a la Sala La Cate es podran veure la majoria d’espectacles “Estrella”, destacant l’obra escrita i dirigida per la figuerenca Helena Tornero, El futur, que es va estrenar al Teatre Nacional de Catalunya a principis d’any; la comèdia Tortugues: la desacceleració de les partícules, també de la banyolina Clàudia Cedó; i el monòleg Nenes i nens interpretat per Anna Sahun sota la direcció de l’actor Joel Joan. Les propostes “Estrella” també inclouen una proposta de dansa de la ballarina Núria Guiu, Likes, que a partir d’una performance explicativa presenta un espectacle que posa en qüestió el valor social dels likes a partir de dos fenòmens populars de Youtube: el cover dance i els vídeos de ioga. Així mateix, es podrà veure una segona proposta de dansa a la plaça Josep Pla, Hop, un espectacle gratuït i obert a tothom que de forma lúdica i divulgativa acosta el públic a les danses urbanes.

I, finalment, a l’Auditori Caputxins, sota la programació artística de Joventuts Musicals de Figueres, segueix apostant pels músics del territori i comptarà amb les actuacions de Neus Plana i Maria Camahort, David Turró i Martí Aiguabella, Equinox Projecte i el Trio Kom.

Presència d’entitats locals a la programació escènica

Aquesta temporada cal destacar el nou projecte de l’entitat La Cate, que presenta el Cicle 66 Butaques a la sala Toni Montal. Una programació musical de petit format però de gran volada, fonamentada en l’originalitat de les propostes i la cerca deliberada de la màxima proximitat públic-artistes. Un cicle que comença amb tres concerts programats cada tercer divendres de mes i que acollirà les actuacions de Guillamino, Joana Serrat i Nico Roig.

A més de la música, l’entitat La Cate segueix treballant en una programació ampliada amb propostes de teatre, entre els quals hi ha la companyia figuerenca Taller de Teatre, que torna a posar en escena l’obra M’esperaràs?, de cinema clàssic i projeccions d’òperes i de propostes familiars, amb el cinema infantil i els putxinel·lis.

Respecte a la programació familiar, s’ha programat quatre propostes: la primera és un espectacle itinerant gratuït amb la companyia La Baldufa, que obrirà la temporada (28 setembre) amb un gran zepelí passejant-se pels carrers de Figueres. A La Cate es podrà veure l’espectacle de dansa Aigua, de Mons Dansa, i l’obra de teatre i titelles Hamelí, de Xip Xap Teatre. La proposta més esperada, però, és la presentació de l’espectacle del desè aniversari d’El Pot Petit, que es podrà veure el mes de desembre al Teatre Municipal el Jardí i que ha esgotat entrades a tots els municipis per on ha passat. Així mateix, com a propostes infantils, la Biblioteca de Figueres ofereix les habituals Hores del Conte.

A banda d’aquesta programació, altres entitats i promotors han programat més propostes escèniques, destacant un concert del gospel benèfic a favor de l’Associació de Malalats d’Alzheimer de Figueres, una actuació del monologuista Toni Moog al Teatre Municipal el Jardí, la presentació de la Nova Orquestra de Cambra, les Microaccions per amor, la colla Dolça Tardor o els Pastorets per Nadal, que enguany com a novetat es faran a La Cate.

A més, el regidor de Cultura, Alfons Martínez, ha remarcat que "enguany hem fer valdre les produccions de creadors locals i d’artistes del territori com a mostra que estan a l’altura d'una capital cultural com és Figueres".

Aposta per facilitar l’accés a l’oferta escènica

Des de l’Ajuntament de Figueres es continua apostant per facilitar l’accés a la programació escènica i teatral de la ciutat a tota la ciutadania. Per aquest motiu, es manté la promoció del paquet “espectacle Excel·lent-Estrella”, amb el qual els espectadors poden combinar una obra de gran format (espectacle “Excel·lent”) i una obra de mitjà o petit format (espectacle “Estrella”) a un preu de 21-24 euros, en funció de la zona.

A més, els espectadors es poden beneficiar de descomptes en espectacles organitzats per l’Ajuntament de Figueres (estudiants de secundària i batxillerat dels instituts de Figueres, alumnes de l’Aula de Teatre Eduard Bartolí, membres del club de lectura de la Biblioteca Fages de Climent i del Club Els Tits, entre d’altres).

La venda d’entrades comença aquest dijous 12 de setembre de 19 a 21 h a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí i a partir de les 19.30 hores al web.