Uns 140 voluntaris recullen prop de 160 quilos de deixalles del fons marí de Blanes i Lloret

Els organitzadors alerten del gran nombre de burilles de cigarreta que es troben

Llaunes, plàstics, roba i moltes burilles de cigarretes. Aquestes han estat les deixalles més habituals que s'han trobat els 140 voluntaris que han participat en la neteja del fons marí i les platges de Blanes i Lloret. Els participants s'han dividit en dos grups, els que netejaven la superfície, i els bussejadors que s'han encarregat de treure brossa del fons marí. A quarts d'onze ha començat l'activitat i al cap d'una hora els submarinistes han tornat amb les bosses plenes de deixalles.

A dins, hi duien roba, plàstics, llaunes de refrescos o peces de metall de tot tipus. Mentrestant, el centenar de persones que han col•laborat a netejar les platges de Fanals de Lloret i Sa Palomera de Blanes retiraven brutícia més petita, però "igual de perillosa" que la gran.

El més habitual han estat burilles de cigarreta. El membre de la FASC i biòleg marí Eugeni Canals explica que els plàstics petits o les burilles són un problema perquè quan plou acaben al mar. D'allà, passen als peixos que es mengen aquells que tenen un color més viu i després aquests peixos són els que trobem als nostres mercats.

"Actualment és molt complicat acabar amb els microplàstics, però si traiem els grans podrem evitar que se'n formin de petits per degradació amb el pas dels anys", assenyala Canals. La FASC ha estat qui ha coordinat aquesta acció entre les dues poblacions costeres gironines i que ha comptat amb la col•laboració dels ajuntaments i d'algunes entitats esportives com el club d'escafandrisme Mola Mola de Blanes.

Un dels seus instructors, en Jordi Páez, concreta que per seguretat han fet grups de tres i que l'objectiu ha estat retirar peces grans que acaben al fons del mar. Páez ha explicat els submarinistes tenien el suport d'embarcacions petites que remolcaven les bosses plenes de brossa que treien de l'aigua.

Per consciència

Tant Canals com Páez han explicat la importància d'aquesta iniciativa, i han assenyalat que l'objectiu ha estat que els ciutadans "prenguin consciència" de tenir unes platges netes. "És molt important fer pedagogia i transmetre-ho a la resta pel benestar de tots", ha explicat Canals.

Una de les que s'ha afegit a la crida ha estat la Sònia que ha vingut amb els seus fills Tomàs i Elsa. Explica que és usuària de la platja Sa Palomera de Blanes i que sempre intenta retirar brossa quan en veu, i aquest cop ha volgut col•laborar. En Tomàs diu que ha vingut perquè que li agraden molt els animals i assenyala que abans de sortir els han explicat per què és tan important tenir les platges netes