Expropien els propietaris gironins afectats pel pas del gasoducte en el tram Martorell-Hostalric

Les obres en el tram sud començaran a l'octubre falta aprovar el projecte per fer arribar el gas natural fins a Figueres

El gasoducte Martorell-Figueres s'executarà en dos trams d'obres diferenciats. On començaran primer les obres -està previst que l'empresa Enegás les iniciï a l'octubre- serà en el tram sud, de Martorell (Baix Llobregat) a Hostalric (Selva), un tram de 88 quilòmetres. Per tal que l'empresa pugui ocupar finques i soterrar la canonada que transporta gas, cal expropiar forçosament propietaris de terrenys a 21 municipis. Les expropiacions per aquest tram van començar el passat 27 de juny i està previst que acabin divendres d'aquesta setmana.

Entre la vintena de municipis per on passarà la canonada de gas, només hi ha dos pobles gironins. Es tracta de Sant Feliu de Buixalleu i d'Hostalric, a la comarca de la Selva. Aquest matí, tècnics de l'empresa distribuïdora i també representants del Ministeri d'Indústria, s'han traslladat a aquests municipis per signar les actes prèvies d'expropiació. Al matí ha estat el torn de Sant Feliu de Buixalleu on estan afectades 16 finques que pertanyen a 14 propietaris i també hi és l'ajuntament. A la tarda, es repetirà el mateix procediment al poble veí d'Hostalric, en aquest cas amb deu finques afectades de només dos propietaris.

En Xavier Insa acudeix a signar l'acta d'expropiació de la seva finca. Però no és la primera vegada que se sotmet a una expropiació forçosa ja que, anteriorment, ha estat expropiat per altres empreses per fer passar infraestructures a la seva terra. "Clar que no em compensa el que em paguen, si cada vegada em van retallant més la finca", ha manifestat Insa, que rebrà uns 1.500 euros per l'afectació temporal del terreny.

En Jaume Fuguerolas té la terra plantada de plàtans que, un cop són grans, tala per vendre'n la fusta. Ara, amb el pas de la canonada, li han d'afectar temporalment part de la finca i, a més, tallar-li els plàtans. Aquest matí ha anat a l'ajuntament per signar les actes d'expropiació sabent que percebrà un preu per a l'afectació de la finca i un altre pels arbres talats. "No tenim altre remei que signar", reconeixia resignat.

Com en Jaume i en Xavier hi ha dotze propietaris més afectats a Sant Feliu de Buixalleu. El cap d'àrea d'Indústria i Energia de l'Estat a Catalunya, Luis Terradas, ha assistit aquest matí a la signatura de les actes prèvies i ha explicat que l'afectació temporal a les finques és de 24 metres, una superfícies que ha de servir per deixar entrar les màquines, excavar i poder soterrar la canonada, que té un diàmetre de 95 cm i va a un metre i mig sota terra. Terradas ha explicat que la majoria d'expropiacions als 21 municipis afectats al tram sud són temporals -és a dir, només mentre duren les obres- i que només deu finques "petites" queden expropiades definitivaments perquè s'hi instal·len aparells de control del gasoducte.

A més, el responsable del ministeri a Catalunya ha explicat que, un cop s'acabin les obres, els propietaris podran tornar a recuperar les finques que han estat expropiades temporalment i reprendre l'activitat. Això sí, sobre la canonada no podran edificar-hi ni tampoc plantar certes espècies d'arrel llarga.

Obres a l'octubre

Terradas ha explicat que la voluntat de l'empresa és començar les obres al tram sud a l'octubre i tenir-les acabades un any i mig després. Després, encara quedarà completar el gasoducte d'Hostalric a Figueres. El cap d'àrea d'Indústria ha explicat que la delegació del govern estatal a Catalunya ha informat favorablement sobre el projecte del tram nord però que estan pendents de l'aprovació del ministeri. La previsió és que tot el gasoducte fins a Figueres estigui acabat a finals del 2014.

Terradas ha explicat que aquesta infraestructura ha de complir dues funcions. Per una banda, ha d'abastir de gas natural les comarques del nord de la demarcació de Girona que, segons ha detallat, ara pengen de la xarxa distribuïdora de Gas Natural que hi ha a Granollers i que és de canalitzacions de diàmetre més petit que el gasoducte que ara es projecte. Per tant, aquesta nova infraestructura ha de garantir el subministrament al nord de Girona.

Per altra banda, l'obra es fa també per connectar la xarxa espanyola de gas amb França i, conseqüentment, amb el centre d'Europa. Actualment, l'Estat està connectat només amb Àfrica però les seves xarxes no poden distribuir a Europa. A banda de la interconnexió amb xarxes del nord d'Àfrica, l'Estat s'abasteix de gas a través del punts d'emmagatzematge situats als ports de Cartagena, Barcelona i Huelva on, per vaixell, arriba gas en estat líquid i es converteix en gas per introduir-lo a la xarxa estatal. La futura interconnexió entre Espanya i França de gas haurà de ser aprovada pels dos Estats abans de realitzar-se.