El castell Montsoriu d'Arbúcies serà visitable a partir del setembre

Obriran les estances més antigues que daten del segle XIV i posteriors

  • La terrassa del castell de Montsoriu que s'obrirà al públic aquest setembre © ACN
    La terrassa del castell de Montsoriu que s'obrirà al públic aquest setembre © ACN
  • El castell de Montsoriu corona un turó del Montseny des del qual té vistes sobre els municipis del voltant © ACN
    El castell de Montsoriu corona un turó del Montseny des del qual té vistes sobre els municipis del voltant © ACN
  • La terrassa del castell de Montsoriu d'Arbúcies restaurada © ACN
    La terrassa del castell de Montsoriu d'Arbúcies restaurada © ACN
  • El recinte interior del castell de Montsoriu d'Arbúcies (Selva), en obres des de 1995 © ACN
    El recinte interior del castell de Montsoriu d'Arbúcies (Selva), en obres des de 1995 © ACN

D'ençà que el darrer propietari, Josep Maria de Ribot, va cedir les escriptures al Consell Comarcal de la Selva, les obres de restauració del Castell de Montsoriu no han cessat. Cada dimarts, un equip d'arquitectes i tècnics del consell i la Generalitat es reuneix al recinte per fer un seguiment de les obres i acabar d'ultimar els detalls de la restauració de la zona més antiga, datada del segle XIV, per tal de poder-la posar a disposició del públic al setembre. Un dels passos de ronda del castell, els merlets escalonats de les torres, la sala noble, el recinte sobirà, la terrassa i una part de la muralla romànica quedaran definitivament a la vista dels visitants a la tardor.

Les obres, però, avancen amb alguns imprevistos en les despeses que, segons ha avançat el cap de cultura del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Codolà, faran que el pressupost sigui de més de 8 MEUR, per sobre de l'establert inicialment en el pla director de restauració del castell. 'Tenim molta feina de manteniment de consolidació i reforç dels murs que fa encarir el projecte', ha explicat Codolà.

El treball minuciós de reproducció de les parets i els espais del castell segueix una directriu arquitectònica concreta. 'Intentem utilitzar tècniques i materials que permetin, un cop estiguin acabades les obres, entendre el castell tal i com era originalment', ha dit l'arquitecte de Patrimoni de la Generalitat, Ramon Castells, que ha afegit que la restauració no cerca la mimesi total de l'edifici històric, sinó una aproximació. 'Es tracta de trobar un equilibri entre la restauració de parts idèntiques a les originals i la incorporació de nous materials, com la fusta, que aconsegueixen crear el mateix efecte pel que fa al volum o l'estructura malgrat no ser exactament els mateixos', ha explicat Castells.

El treball arquitectònic utilitza, doncs, un llenguatge similar al de l'època de la construcció del castell, adaptat als materials actuals. 'Treballem molt amb fusta', ha dit l'arquitecte. 'La sala del recinte sobirà, per exemple, originalment estava feta amb volta contínua de pedra, fet que era impossible de reproduir', ha explicat Castells.

Per altra banda, per exemple, l'equip de restauració extreu la pedra del voltant del recinte –procedent de murs enrunats i altres estructures- per tal de reconstruir alguns dels espais amb el mateix material que van ser construïts.

Entre les troballes arqueològiques més importants –exposades ja al museu de La Gavella d'Arbúcies- hi ha un joc de vaixella amb imatges il·lustratives del hàbits alimentaris de l'època, armes i objectes quotidians de la vida dels vescomtes de Cabrera, propietaris originals del castell.

De moment, visites els caps de setmana

Els visitants que vulguin passejar pels espais més antics del castell de Montsoriu ho podran fer a partir del setembre -i durant els primers tres mesos- només els caps de setmana, tot i que està previst que es pugui anar augmentant l'horari de visita. Aquest és el projecte que l'empresa 'Art i metria', guanyadora del concurs públic, estudia per redactar el pla d'usos del castell. El projecte inclou la construcció d'un aparcament al peu del turó on està situat el castell -només accessible a peu- i el circuït d'un vehicle que transporti aquelles persones amb mobilitat reduïda.

Per tal de poder facilitar l'accés del públic al recinte, les obres també restauraran les escales d'accés, entre les quals hi ha l'escala de marbre que dóna a la porta principal del castell que també està previst que estigui enllestida al setembre.

Obres de futur

L'obertura del castell al setembre, però, no aturarà les obres de la resta del recinte que, segons el cap de cultura de Consell Comarcal de la Selva, no tenen encara data de finalització. Entre aquestes parts que no s'obriran al públic hi ha la zona porticada del pati d'armes. 'Estem obrint el castell fase a fase. Teníem com a objectiu obrir una part representativa de l'edifici històric però les obres s'allargaran encara més', ha explicat Codolà.

Un cop finalitzats els treballs de restauració, el castell de Montsoriu recuperarà totes les seves sales i passos interiors del recinte. 'Quedarà demostrat que és el castell gòtic amb més personalitat del territori català', ha afirmat Codolà que ha afegit que és un 'element arquitectònic, històric i nacional de valor brutal per les seves dimensions úniques i per la seva imposant vista' ja que està situat a 650 metres d'alçada.

El castell de Montsoriu té el seu origen en els segles X i XI. Posteriorment, va ser el cap i casal de la nissaga dels vescomtes de Cabrera, i la seva època de màxim esplendor se situa entre els segles XIII i XIV. La fortificació i el conjunt és propietat del Consell Comarcal de la Selva i des del 1993 el Museu Etnològic del Montseny hi porta a terme intervencions arqueològiques. El Patronat del castell de Montsoriu s'encarrega de la gestió de l'espai.