Metalquimia guanya el Premi Factor Humà Mercè Sala

L'empresa ha estat guardonada per aportar innovació, visió global, humanitat i pragmatisme

  • Connexió amb el director general de Metalquimia, Josep Larés © ACN
    Connexió amb el director general de Metalquimia, Josep Larés © ACN
  • El director financer de Metalquimia, acompanyat del jurat i del guanyador de l'edició anterior © ACN
    El director financer de Metalquimia, acompanyat del jurat i del guanyador de l'edició anterior © ACN

Metalquimia es va fundar l'any 1971 a Girona i, actualment, està present a 65 països del món, on exporta la seva maquinària per a l'elaboració de productes càrnics cuits i marinats. Els seus responsables destaquen l'aposta que fa l'empresa per la recerca i el desenvolupament, que els ha portat a convertir-se en una de les primeres empreses mundials del sector. L'empres inverteix aproximadament entre el 10% i el 12% de la seva facturació en recerca.

Però, segons el director financer de Metalquimia, Antonio Fernández, la innovació va més enllà del departament d'R+D i de la tecnologia. 'Tota l'empresa, en tots els àmbits, innovem constantment', ha assegurat Fernandez. 'Tenim uns tallers d'innovació on tots els departaments s'impliquen i aporten coses noves en innovació. Des de la direcció de l'empresa s'ha pensat constantment que la innovació s'ha de fer des de tots els departaments', ha afegit. Fernández ha assegurat que la innovació i la internacionalització de l'empresa són dos factors que segurament han ajudat a l'empresa a superar millor l'època de crisi.

Una comunitat de pensament sobre la gestió de les persones

Els orígens de la fundació es remunten més de catorze anys enrere, quan va néixer de la mà de la política i expresidenta de Renfe Mercé Sala, que va morir ara fa dos anys. Sala havia detectat, segons Fornós, que la majoria de conflictes en qualsevol organització provenien de les relacions humanes i que aquesta era una disciplina poc desenvolupada a l'Estat espanyol, mentre que a altres països s'havia avançat més en aquest àmbit. La directora ha explicat que l'objectiu de la fundació és esdevenir una comunitat de pensament i intercanvi de reflexions al voltant de la gestió de les persones en les organitzacions. Els 37 departaments de recursos humans implicats -37 empreses formen part del patronat o són sòcies- impliquen unes 1.000 persones i la Fundació Factor Humà treballa per desenvolupar millors polítiques de personal i intercanviar experiències en aquest àmbit.

En la segona edició del Premi Factor Humà Mercè Sala, que ret homenatge a la seva figura, Metalquimia ha estat triada entre tres finalistes per un jurat format per quatre persones que coneixien de ben a prop el treball i la figura de Mercè Sala: l'exministre de defensa i actual president de Caixa Catalunya, Narcís Serra; la directora general de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Cullell; el president d'Abertis i del Cercle d'Economia, Salvador Alemany; i el conseller delegat d'Universia, Jaume Pagès. Abans, un comitè tècnic havia escollit les tres finalistes entre les onze candidatures que els seus membres havien presentat i que, segons ells, representaven els valors que havia fomentat Sala.