Troben a Besalú restes d'una vil·la romana del segle I abans de Crist

Aquest cap de setmana s'obre al públic

Les excavacions arqueològiques de Can Ring a Besalú (Garrotxa) han deixat al descobert una vil·la romana del Segle I abans de Crist que es dedicava a la producció de vi i que pertanyia a una família benestant.

Aquesta cap de setmana s’hi celebrarà l’activitat "Arqueòleg per un dia" i diumenge es podran fer visites a l'espai. El jaciment ocupa una superfície que pot arribar als 2.000 metres quadrats però només hi ha uns 1.200 al descobert.

S’hi han trobat objecte com ara monedes i ceràmica. L’estructura està formada per diverses estances d’una casa benestant però també espais destinats a la producció del vi com ara tines o la cambra on es follava el raïm. Així ho explicava Joan Frigola, director de les excavacions en declaracions a Catalunya Ràdio: “En aquest cas estem parlant d’una vil·la que principalment l’economia anava destinada a obtenir vi”.

El projecte de Can Ring forma part d’un projecte més ampli que vol explicar la dinàmica del poblament, des del final de l’època ibèrica fins als segles XVI-XVII després de Crist i que inclou també els jaciments de Vilauba i la Bòbila d’Ermedàs al Pla de l’Estany.

“En aquesta vil·la hi estem trobant materials que s’estaven fabricant a la bòbila d’Ermedàs, per tant formava part del mercat propi i s’interrelacionaven bastant estretament”, ha explicat Quim Tremoleda, coordinador del projecte.

Aquest cap de setmana el jaciment de Can Ring s’obrirà al públic amb diverses activitats.