Imputen l'exalcalde de Salt en relació a una estafa immobiliària als antics terrenys de la Gassol

El batlle va signar els permisos per una compravenda dos mesos abans de les eleccions de 2007

El detonant de l'afer judicial ha estat una querella presentada per un empresari i inversor empordanès, Salvador Sallés. A la querella, l'empresari acusava el propietari d'una part dels terrenys de l'antiga factoria, Raimon Sanfeliu, i un intermediari, Francesc Xavier Planella, d'haver-lo estafat en una operació per la compravenda dels terrenys, que va resultar fallida.

L'any 2006, les dues parts van signar un contracte privat, on es recollia que el valor de l'operació ascendia a 27,2 milions d'euros (MEUR), dels quals Planella se n'emportaria més de tres milions com a intermediari. Segons l'acord, un cop es requalifiquessin els terrenys, l'empresa de Sallés –Turistime S.L.- podria aixecar un mínim de 300 pisos a la zona que ocupaven les naus en desús.

Perquè això fos possible, però, calia que es requalifiquessin els terrenys per tipificar-los com a urbanitzables. I aquí és on entra en joc l'exalcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU). Segons descriu el denunciant, Torramadé s'hauria compromès a fer efectiu el canvi de qualificació i a tirar endavant el Pla Parcial abans del febrer del 2008.

Document d'intencions

La querella conté converses telefòniques amb Torramadé i, fins i tot, inclou el relat d'un dinar en un restaurant gironí, on hi van assistir les dues parts i l'exalcalde. A més, i segons s'ha conegut en les darreres hores, a l'abril del 2007 –dos mesos abans de les municipals- Jaume Torramadé i el regidor d'Urbanisme, Joan Boada (ERC), van signar un document on es detallava el compromís per a la requalificació dels terrenys.

Les eleccions municipals, però, van canviar el color polític a l'Ajuntament de Salt i, a dia d'avui, encara no s'ha fet cap actuació urbanística als antics terrenys de la Gassol. Per això, l'empresari empordanès va presentar una querella criminal. Salvador Sallés sosté que ja havia avançat 7 MEUR per l'operació i que se sent estafat.

Tot i que la querella es va presentar l'any 2008, el seu contingut no ha transcendit fins ara. La denúncia va comportar que, ara fa un any, l'exalcalde de Salt hagués d'anar a declarar als jutjats com a imputat en l'afer, acompanyat d'un advocat. Fins al moment, el jutjat que s'encarrega de la investigació manté la imputació contra l'exalcalde saltenc.

Garantir els drets

L'advocat de l'exalcalde, Manel Mir, assegura que no hi ha proves objectives que permetin provar que Torramadé va cometre delicte. 'Va declarar com a imputat després que la part denunciant ho demanés, i ho va fer en aquesta qualitat i acompanyat d'advocat perquè se li garantissin els drets', ha assegurat Mir.

El lletrat també ha dit que té previst presentar una petició als jutjats perquè aixequin la imputació a l'exalcalde. 'No té sentit que continuï imputat, perquè l'afer es refereix a un litigi entre dos particulars, que es barallen per una suposada estafa on hi havia molts diners en joc', ha indicat Manel Mir.

A més, en referència al document que van signar tant Torramadé com Boada, on l'ajuntament es comprometia a estudiar el canvi d'ús del sòl per convertir-lo en residencial, Manel Mir indica que l'escrit 'no té cap valor legal'. A més, l'advocat assegura que en cap cas el text hauria 'd'anar en contra' del seu client, perquè és 'una declaració d'intencions' i, a més, amb les eleccions municipals a tocar, 'no hi havia temps material per tramitar els canvis'.

'No és una querella en contra del meu client, sinó entre dos particulars', ha reiterat Manel Mir, Per això, l'advocat diu que 'un cop el meu client ja va declarar, no té sentit mantenir-li la imputació'.

Iolanda Pineda, disgustada

Per la seva banda, l'actual alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), ha assegurat que l'Ajuntament no té cap intenció de portar a terme una requalificació dels terrenys de l'antiga Gassol. 'Que ara estigui en entredit una requalificació d'aquests terrenys és una mala notícia per a Salt', ha declarat Pineda. L'alcaldessa s'ha abstingut de fer valoracions al voltant de l'afer, perquè correspon al jutjat dirimir responsabilitats.

Això sí, ha demanat que l'assumpte s'aclareixi al més aviat possible, perquè ja fa temps que es va interposar la querella. 'Aquesta querella fa dos anys que està presentada, i per al bé del municipi, a Salt ens convindria que al més aviat possible s'aclarís què va passar i s'esvaís qualsevol dubte, perquè hi ha acusacions vertaderament greus que afecten l'exalcalde', ha indicat Iolanda Pineda.

L'alcaldessa també ha explicat que, tant bon punt va tenir coneixement de la interposició de la querella, va parlar tant amb Torramadé com amb Boada. Tot i que aquest darrer no estigui imputat, ni tan sols hagi anat a declarar, sí que forma part de l'actual equip de govern (format pel PSC i ERC). 'Vaig demanar-los explicacions del què havia passat, però no vull fer cap valoració perquè correspon al jutjat fer-la', ha explicat Pineda.

De totes maneres, l'alcaldessa sí que s'ha mostrat 'disgustada' amb l'actitud de Jaume Torramadé. 'Havent estat presentada la querella, una de les coses que li vaig manifestar a Torramadé va ser cert disgust', ha indicat Iolanda Pineda. I ha afegit: 'Perquè fa bastant temps que havia anat a declarat i, coneixedor del què passava, no va fer saber a l'ajuntament que hi havia la demanda amb acusacions tant greus'. 'Crec que teníem dret a saber què estava passant', ha conclòs l'alcaldessa de Salt.

Torramadé es defensa

L'exalcalde de Salt (Gironès), Jaume Torramadé (CiU), assegura que els promotors que volien edificar en aquesta zona pretenien construir més del que l'Ajuntament de Salt els permetia. 'A partir d'aquí succeeixen una sèrie de fets que acaben en demandes' i 'amenaces', recorda Torramadé. L'exalcalde explica que després de diverses reunions entre ell mateix, el regidor d'Urbanisme, Joan Boada, i els promotors, s'havia acordat una declaració d'intencions. S'ha defensat de les acusacions que el relacionen amb la trama assegurant que 'avui tornaria a signar aquest document' perquè considera que no el compromet.

L'exalcalde recorda que quan els promotors van interessar-se pels terrenys de la Gassol i van demanar a l'Ajuntament quin era el projecte del consistori per a la zona, ells van observar que tenint en compte que pertany al barri vell de Salt, 'difícilment podíem fer-hi una gran indústria o múltiples indústries petites'.

Per 'evitar situacions rares', però, el consistori va encarregar a un arquitecte extern amb qui ja havien treballat, Xavier Canosa, el disseny futur de la zona. A partir de la seva proposta es va determinar l'edificabilitat del sector, que permetia construir-hi més de 200 pisos (de planta baixa, dos pisos i un àtic reculat), juntament amb uns 40 ó 50 habitatges unifamiliars.

Es van dur a terme diverses reunions entre el mateix Torramadé, el regidor d'Urbanisme i els promotors, fins a arribar a una declaració d'intencions, que 'no és cap instrument urbanístic, sinó només una declaració de voluntats' que 'ha de passar tots els tràmits de l'Ajuntament'. 'Fins al 2 d abril del 2007, doncs, hi havia un acord' i 'tot estava taxat perfectament', amb 'una sèrie de paràmetres a partir dels quals s'havia de desenvolupar un pla parcial', afegeix Torramadé. 'Jo avui tornaria a signar aquest document del 2 d'abril perquè hi crec', ha subratllat.

Setmanes després, però, els promotors van presentar un projecte en què, 'si nosaltres parlàvem d'un 0,65 d'edificabilitat, ells volien un 0,75'. L'Ajuntament, en el qual ja no governava Torramadé, va dir que 'ni parlar-ne'. 'A mi em sembla molt bé', ja que 'si hagués estat alcalde hagués fet el mateix', remarca. 'A partir d'aquí arriben amenaces, s'interposa una querella, i a mi em repercuteix', lamenta l'exalcalde.

'La declaració d'intencions no té relació amb la compra del sector'

Torramadé ha remarcat que la declaració d'intencions no tenia cap relació amb l'operació de compravenda del sector, un acord que 'es va produir 7 ó 8 mesos abans'. Així, entre que es decideix tirar endavant la compravenda dels terrenys de l'antiga Gassol, i el moment en què se signa la declaració d'intencions, passen uns mesos durant els quals l'Ajuntament i els propietaris 'negocien què és factible de fer a la zona sense fer bestieses al barri vell, perquè és molt sensible', conclou Torramadé.
 

  • L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), diu que fins que no s'aclareixi la situació no es farà res als terrenys
  • Pineda indica que ha comunicat a Torramadé el seu malestar per no haver explicat a l'ajuntament que estava imputat en el cas