Comença el dispositiu 'Pas de l'Estret' a l'AP-7 pels vehicles destinació a l'Àfrica

Els Mossos d'Esquadra controlen conductes perilloses per a la conducció, com ara acumular moltes hores conduint o carregar massa els cotxes

La primera part del dispositiu 'Pas de l'Estret', la fase preventiva, s'ha fet durant aquestes darreres setmanes duent a terme xerrades i contactes amb grups de persones que viatgen pel corredor Mediterrani fins al nord de l'Àfrica. Aquest divendres a les vuit del matí ha començat la segona fase operativa on els agents dels Mossos d'Esquadra realitzen controls de seguretat a diferents punts de l'autopista AP-7, des de la Jonquera fins a les Cases d'Alcanar. El 'Pas de l'Estret' durarà tot l'estiu i fins el 2 de setembre, ja que són els mesos on el degoteig de vehicles que viatgen fins al continent Africà és constant.

Segons ha explicat el cap de l'àrea regional de trànsit dels Mossos d'Esquadra de Girona, l'inspector Pedro Castrejón, aquest operatiu pretén garantir el control dels vehicles de magribins que circulen per l'AP-7 durant la temporada estival, evitant els accidents de trànsit. Com a objectius específics, Castrejón ha assegurat que supervisen les conductes que poden ser perilloses per a la conducció, com per exemple conduir durant moltes hores o també l'excés de pes dels vehicles, així com controlar que la càrrega estigui ben subjectada. A més, els agents també controlen que les condicions tècniques del vehicle siguin les adequades i fan una especial atenció al bon ús dels sistemes de seguretat, com els cinturons de seguretat i les cadiretes per a nens.

L'any passat, en aquest mateix dispositiu, els Mossos van controlar 178 vehicles, dels quals en van pesar 93. D'aquests, cinc van ser denunciats perquè no duien cadiretes infantils, tres perquè no duien el cinturó de seguretat i dos vehicles perquè la càrrega no estava ben subjectada. Enguany, des de les vuit del matí fins al migdia, els agents han aturat 25 vehicles, dels quals 3 duien infants sense la cadireta i sis més tenien deficiències tècniques. Cinc vehicles han tingut excés de pes, dos dels quals han estat denunciats per portar més de 1.000 quilos d'excés de pes al cotxe.

Un d'aquests infractors és en Khalid, que ha conduït des de Grècia per arribar fins a Casablanca. Segons li han comunicat els Mossos portava un excés de 1.800 quilos, per la qual cosa ha estat denunciat. En Khalid ha explicat que ha passat els controls d'Itàlia i de França sense problemes, i que quan ha arribat a Espanya s'ha trobat que no el deixaven seguir amb la càrrega que duia. "Només hi ha problemes a Espanya", ha assegurat. Uns altres ocupants d'un vehicle que ha estat denunciat per portar un excés de 1.000 quilos, han hagut de treure bona part de la càrrega. Entre aquesta s'han pogut veure dues neveres que estaven plenes, bicicletes i mobles.

Els vehicles que han tingut un excés de pes han hagut d'aturar-se a descarregar la càrrega de més. Segons ha explicat Castrejón, aquestes persones tenen fins les vuit del vespre per venir a recollir la càrrega amb un altre vehicle, o bé se'ls guarden les coses durant un mes i les poden recollir quan tornen de les vacances al seu país. Entre els infractors s'han pogut veure molts conductors enfadats que no entenien perquè havien passat diferents controls a Europa i ara, que ja estaven més a prop del seu destí, els paraven i els immobilitzaven les coses.

Mediadors de la Creu Roja

En aquest operatiu també hi participen una cinquantena de membres voluntaris de la Creu Roja que ofereixen un suport complementari als viatgers, com ara el servei de mediació i traducció (àrab-francès-català-castellà). Segons ha explicat el cap d'emergències de Girona, Rafael Brosa, a més d'oferir assistència sanitària per aquelles persones que ho necessiten, sobretot per aquells conductors que no han descansat, també duen a terme una orientació social explicant als viatgers quina és la manera que s'ha de circular pel corredor Mediterrani, a més també de cuidar els nens mentre els seus pares estan passant el control.