Torramadé, nou president de la Diputació, promet demostrar que no és un ens prescindible

L'alcalde de Salt es converteix en el primer democristià que presideix una diputació a Catalunya

Únic nom proposat per presidir la corporació després que tant el PSC com ERC hagin optat per no presentar candidat. Jaume Torramadé ha rebut 26 vots dels 27 possibles i només hi ha hagut una abstenció. A les 12 del migdia ha començat el ple de constitució de la Diputació de Girona que, després de les eleccions municipals, torna a presidir CiU. Aquesta vegada ho fan en solitari perquè tenen una majoria prou àmplia per no necessitar el suport de ningú.

El darrer mandat un pacte entre ERC i el PSC va deixar CiU fora de la presidència tot i ser la primera força a la Diputació de Girona i haver governat durant els quatre anys anteriors amb els republicans. En aquest període, presidit per Carles Pàramo, Jaume Torramadé va ser vicepresident. L'alcalde de Salt també ha fet història en convertir-se en el primer democristià que presideix una diputació a Catalunya.

Torramadé ha aprofitat el discurs d'investidura per reivindicar les possibilitats de la Diputació i ha assegurat que durant el mandat la poden transformar i demostrar que no és un ens inútil. Segons el president, la històrica manca de competències de la Diputació la converteix en un organisme més flexible per adaptar-se a les necessitats dels consistoris, sobretot en moment de crisi. Per això, defensa que la Diputació del futur ha de ser àgil i imaginativa per no deixar sense atendre cap petició o demanda d'algun dels 221 municipis gironins, malgrat el descens del pressupost.

El nou president de la Diputació de Girona augura que no serà un mandat fàcil i, per això, demana als grups que no estan al govern que tinguin les portes obertes al diàleg per convertir la corporació en un ens "útil per la conjunt de municipis i els ciutadans". Tant el PSC com ERC han manifestat la seva voluntat de fer una oposició constructiva i sumar esforços. M. Teresa Ferrés, presidenta del grup socialista, ha demanat a Torramadé que no es quedi només amb la seva majoria, sinó que en creï una de nova comptant amb els 27 diputats. "No és hora de barallar-nos, sinó d'arremangar-nos i remar plegats", ha afirmat Ferrés.

En la mateixa línia Lluís Sais (ERC) ha recordat a Torramadé que aquest serà un mandat difícil i avança que la seva oposició serà "constructiva i responsable" amb la prioritat de basar-se en el diàleg i la recerca del consens. "Per això ha rebut el nostre vot favorable de confiança", ha detallat Sais.

21 dels 27 diputats són alcaldes de poblacions. El ple de la Diputació ha quedat constituït amb els 15 diputats de CiU, els 7 del PSC i els 5 d'ERC. L'acte ha comptat amb la presència dels anteriors presidents de la Diputació de Girona, el bisbe de Girona, la rectora de la UdG, el subdelegat del govern espanyol, el delegat del Govern, diputats al Parlament i alcaldes, entre altres.