La rectora de la UdG demana al Parlament que les retallades siguin menys severes

Els partits elogien el sistema universitari però admeten que calen millores

La Comissió d'Ensenyament i Universitats del Parlament ha rebut els rectors de les universitats de Girona, Barcelona, Autònoma, Pompeu Fabra, Lleida i Rovira Virgili de Tarragona. Gairebé tots han coincidit en parlar del bon moment que han viscut les universitats catalanes els últims anys i de les bondats del sistema universitari català. Però han posat l'èmfasi en advertir que si les retallades pressupostàries són molt dures, podrien tallar la progressió de la recerca.

La rectora de la Universitat de Girona (UdG), Anna Maria Geli, ha assegurat que les universitats catalanes encara no han tocat sostre ni han arribat al límit del seu creixement, ni tant sols en nombre d'alumnes. A més, s'ha mostrat optimista i ha volgut destacar que els grans desenvolupaments arriben després de les èpoques de crisi. Tot i així, ha posat les universitats al servei del que Catalunya necessiti i decideixi.

Els rectors de les tres universitats de Girona, Lleida i Tarragona també han volgut destacar el seu paper de reequilibradors territorials.

El rector de la UB i president de torn de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, Dídac Ramírez, ha recordat que les retallades previstes, de fins a 400 milions d'euros, suposa tornar a les xifres del 2006, o del 2002 si es descompta la inflació. Tot i així, ha assegurat que no és un "pidolaire" ni ha vingut al Parlament a "demanar diners", ja que comprenen la situació econòmica del país i volen ser solidaris, però també han volgut ser responsables i avisar dels riscos que comportaria una retallada massa dura.

Desmuntar tòpics

Els rectors també han volgut desmentir alguns "tòpics negatius", com que hi ha massa universitats o que són cares. El rector de la URV, Francesc Xavier Grau, ha aportat nombroses dades per demostrar que el sistema universitari català "és dels més compactes d'Europa" i un dels més barats, en comparació a països de dimensions similars.

En aquest sentit, ha admès que els dirigents universitaris se senten "incompresos socialment" respecte la feina que fan. Per això, els rectors aposten per millorar la comunicació de la seva feina entre la població.

Però la rectora de la UAB, Ana Ripoll, s'ha preguntat, per exemple, si són necessaris tants parcs científics o si caldria una especialització de les universitats per àrees de coneixement, o també si cal tractar igual totes les carreres, les més tècniques i aplicades i les més generalistes.

No obstant això, la mateixa Ripoll ha destacat que les universitats ja han fet un esforç per sobre de la mitjana per retallar costos i ha advertit que no invertir en educació acaba sortint "caríssim".

En aquest sentit el rector de la Pompeu, Josep Joan Moreso, ha assegurat que les universitats catalanes han destruït llocs de treball, però que la recerca n'ha creat tres o quatre vegades més. "Som part de la solució, no el problema", ha afirmat, i ha acabat la seva intervenció amb una cita: "Si creuen que el coneixement és car, provin amb la ignorància".

Per tot això, Ramírez ha demanat un canvi en les prioritats d'inversió del Govern, posant les universitats en un lloc superior a l'actual sisena posició, darrere de salut, educació, dependència, seguretat i justícia. Grau ha proposat que les universitats rebin un doble sistema de finançament: un per la docència i un altre per la recerca.

Bona part dels rectors i els portaveus parlamentaris han demanat un pacte nacional d'universitats, que estabilitzi el model legislatiu i de finançament d'aquests centres. La portaveu socialista, Marina Geli, ha ofert al Govern un pacte i ha demanat que aquesta sigui la legislatura de les universitats. Però immediatament ha rectificat i ha dit que el pacte s'ha de fer aquest mateix any, perquè els canvis ja siguin visibles el 2012. "Ja sabem el que s'ha de fer", ha assegurat.

CiU: moment excepcional que es corregirà el 2012

Tots els diputats han elogiat el paper de les universitats i les han animat a tirar endavant i a ajudar a sortir el país de la crisi. La representant de CiU, Dolors Batalla, ha respost a les demandes de fer menys retallades, demanant "confiança" en el conseller Mas-Colell, i esperant que aquestes siguin "conjunturals" i que en el pressupost del 2012 ja no siguin tant dures, ja que el moment és "excepcional" i cal "austeritat". A més, ha dit que les restriccions pressupostàries "dificulten el bon funcionament de les universitats però no l'impedeixen".

La representant d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha lamentat que el pla Bolonya ja tingui conseqüències a causa de la falta de finançament: "els alumnes que treballen o no tenen prou recursos no poden accedir als màsters".